REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Seara filmului românesc - joi, 30 iunie, la HBO


     Joi, 30 iunie, HBO a programat cinci filme românești, dintre care patru scurtmetraje și un lungmetraje. Aceste producții vor fi disponibile și pe HBO GO.
     Seara începe cu filmul Muntele magic (regia Anca Damian) care va fi difuzat începând cu ora 20:00.
     Sub forma unui documentar dramă animat, filmul este biografia lui Adam Jacek Winker. Viața lui este dată peste cap în anii 1980 când își imaginează că este un cavaler din secolul 20 și părăsește Franța ca să lupte alături de comandantul Massoud împotriva sovieticilor din Afganistan.
     De la ora 21:30, HBO vă oferă scurtmetrajul Cai putere, regizat de Daniel Sandu. În fiecare an, Mihai, cu ajutorul prietenilor, își urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii și apoi o aduce înapoi jos primăvara. Dar, anul acesta, Mihai descoperă cât de fragile pot deveni prieteniile.
     De la ora 22:00, urmează un alt scurtmetraj românesc, Verigheta, în regia lui Gabriel Achim. Soțul, intepretat de Gabriel Spahiu, își scapă din neatenție verigheta sub o ladă frigorifică dintr-un supermarket. Încercând să ascundă acest lucru de soția lui, interpretată de Mihaela Sîrbu, el va transforma ziua într-una memorabilă pentru amândoi.
     De la ora 22:15, HBO difuzează scurtmetrajul Ramona, în regia lui Andrei Crețulescu, care încheie trilogia începută cu Bad Penny în 2013 și continuată cu Kowalski, în 2014.
     Seara filmului românesc la HBO se încheie cu Dispozitiv 0068, regizat de Radu Bărbulescu. Un lunetist, interpretat de Toma Cuzin, se instalează în apartamentul unei bătrâne pentru a asigura perimetrul pe parcursul unui summit NATO. Acolo o descoperă pe proprietara apartamentului, o bătrână semi-paralizată, care nu vorbește niciodată. Odată ce îngrijitoarea pleacă, cei doi rămân singuri într-o tăcere stânjenitoare. Deodată, bătrâna îi cere lunetistului ceva ce le va schimba viața amândurora.
(30.06.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: film romanesc hbo, hbo romania, muntele magic film, ramona film, scurtmetraje romanesti

Opinii: