REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmScurtmetraje românești la ShortsUP Musicology


     Patru dintre cele mai vechi scurtmetraje păstrate în Arhiva Națională de Film fac parte din programul ShortsUP Musicology, ce va avea loc sâmbătă, 27 februarie, și duminică, 28 februarie, începând de la 20.00, la Sala Radio din București.
     Pe parcursul a două seri, spectatorii sunt provocați să descopere sinergiile dintre muzică și film într-o serie de experimente vizuale și auditive. Readuse pe ecran într-o formă inedită, scurtmetrajele românești Haplea (1927), Divertisment de dansuri (1930) Gogulică CFR (1928) și Bucureşti, oraşul contrastelor (1936) vor fi acompaniate live de 11 instrumente din Orchestra Symphactory, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
     A doua parte a programului Musicology este dedicată scurtmetrajelor care pun ritmul în rolul principal, fie că e vorba de musical-uri moderne cu atmosfera de Broadway, ca Sub presiune (r. Kai Kuei-Chieh Hsu, SUA, 2015), ori filme experimentale ce explorează subcultura hip-hop-ului, ca Aurul de sub impreriu (r. Emily Kai Bock, SUA, 2013). La finalul celor două seri de proiecție, publicul este invitat să aleagă cel mai bun film scurt muzical, care va fi răsplătit cu un premiu de 1000 de euro în cadrul ShortsUP Audience Award, competiția care încurajează dezvoltarea diversității în producția și distribuția scurtmetrajelor.
     De asemenea, programul Musicology include și scurtmetrajele Muzica în sânge (regia Alexandru Mavrodineanu), Vibrația (regia Germain Kanda) și Fly (regia Andrei Dăscălescu și Victor Dragoș).
     În afara sălii de cinema, spectatorii vor intra în atmosfera ShortsUP printr-un silent cinema în care vor putea asculta, la căști, testimoniale provocatoare despre muzică, dar și printr-o instalație interactivă unică care îmbină senzorii grafici cu video mapping-ul și sunetul, creată de OnScreen.
     Detalii: Shortsup.ro // Program


Galerie Foto

Cuvinte cheie: musical, romanian shorts, sala radio romania, shortsup musicology, symphactory

Opinii: