REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Săptămâna Filmului Maghiar la București (12 – 19 noiembrie 2017)


     Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează, în perioada 12-19 noiembrie 2017, a unsprezecea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, gala producțiilor cinematografice maghiare la București. Scopul evenimentului este de a oferi o privire în ansamblu asupra cinematografiei maghiare.
     Săptămâna Filmului Maghiar va fi găzduită și în acest an de Muzeul Național al Țăranului Român, la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea este gratuită. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză. Înainte de proiecții, profesorul universitar Radu Igazság, critic de film și regizor de filme de animație, va face o scurtă prezentare a fiecărui film.
     Filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la București, 1945, în regia lui Török Ferenc, va avea lansarea la București, în prezența scenaristului Szántó T. Gábor. Înainte de proiecția acestui film, Szemző Tibor (autorul coloanei sonore a filmului) și Gőz László (unul dintre interpreții muzicii filmului), formând duoul Takarmánybázis Tandem, vor reflecta într-o concepție incomparabilă, caracteristică lor, asupra sunetelor filmului și a imaginilor alb-negru ale lui Ragályi Elemér (operatorul filmului), într-un cineconcert intitulat 1945 – Filmul văzut prin sunete.
     În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la București, în fiecare an, este prezentat câte un festival maghiar de film, anul acesta invitatul fiind Festivalul Internațional de Scurtmetraje BuSho – Budapest Short. Sub marca acestui festival, vor fi prezentate la București cele mai bune producții maghiare participante la ediția 2017, precum și filmele premiate, respectiv scurtmetrajul artistic Welcome, câștigătorul marelui premiu.
     În programul acestei ediții a Săptămânii Filmului Maghiar figurează nouă filme artistice de lungmetraj, precum și filme experimentale, documentare, de animație și scurtmetraje.
     Filmul cu cel mai mare succes de public în Ungaria, Kincsem - pariul secolului va fi lansat în București tot în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, în prezența regizorului Herendi Gábor. Un alt invitat este Madarász Isti, regizorul filmului Bucla temporală, premiat la Festivalul de film Science+Fiction din Trieste pentru cea mai bună creație. În programul Săptămânii Filmului Maghiar mai figurează și pelicula Brazilienii, care, de asemenea, va intra în circuitul cinematografelor din România, filmul Cu inima curată, nominalizat anul trecut la Premiul Oscar, Cetățeanul, în regia lui Vranik Roland, precum și Coiotul de Kostyál Márk. La premiera din București a filmului Puțul ne onorează cu prezența regizorul Gigor Attila și editorul Kiss Wanda.
     „Nu-i vom uita nici pe micii cinefili, pentru prima dată organizăm și ateliere de creație pentru ei, călăuzindu-i în lumea miraculoasă a celor două filme pentru copii prezente în program: Bobiță și Buburuză, respectiv Povești plutitoare,” spun organizatorii.
     În secțiunea de filme documentare va fi proiectat un road-movie muzical de Bereczki Csaba, Soul Exodus, o călătorie în timp și spațiu a unor muzicieni care-și caută rădăcinile pornind din Canada, ajungând până în Basarabia prin Paris, Berlin și Budapesta. La proiecția va fi prezent regizorul Bereczki Csaba. Pelicula Hai, băieți! prezintă fenomenul unguresc din lumea hocheiul pe gheață, un portret de echipă transpus într-un film documentar emoționant și dinamic. Filmul va fi urmat de o întâlnire a publicului cu regizorul Francisco Escalanté.
     În avanpremiera Săptămânii Filmului Maghiar, duminică, 12 noiembrie, la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, are loc vernisajul expoziției de fotografii realizate de Szilágyi Lenke în timpul filmărilor peliculei 1945, urmată de concertul de jazz susținut de Kozma Orsi Quartet.
     Un alt obiectiv al organizatorilor este dialogul dintre specialiștii celor două țări, inclusiv la nivelul instituțiilor de învățământ cinematografic. La fiecare ediție, un cineast este invitat să susțină o prezentare, un curs pentru studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar anul acesta scenograful Szántó T. Gábor va vorbi despre ecranizarea unei piese literare.
     Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia pe data de 19 noiembrie cu un film despre tineri regizat de Tiszeker Dániel, #Niciodatănusetermină.
     Detalii: Săptămâna Filmului Maghiar
(10.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 1945 film, institutul balassi – institutul maghiar din bucuresti, kincsem - pariul secolului film, radu igazsag, saptamana filmului maghiar 2017

Opinii: