REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Sahia Vintage IV și KineDok, azi, la One World Romania 11


     Azi, joi, de la ora 18:00 la Arcub în Sala mare are loc lansarea celui de-al patrulea DVD din colecția Sahia Vintage, intitulat „Comandă politică”. DVD-ul descrie spectrul de poziționări diferite ale documentarului Sahia față de mandatul său politic, de la filmul rutinier de propagandă, la documentarul de autor și la producția efemeră a studioului. La evenimentul de lansare vor fi proiectate 3 dintre filmele incluse pe DVD. După proiecție discutăm cu Adina Brădeanu (curatoarea colecției), Alina Pavelescu (istoric și scriitoare), Ana Szel (arhivistă) și Alexandru Solomon (regizor, co-director al festivalului) despre contexte de producție care minează înţelegerea convenţională a relaţiei dintre documentar și comandă politică drept una univocă şi uniform exprimată estetic.
     KineDok este programul de distribuție alternativă de film documentar, desfășurat de Asociația One World Romania pe tot parcursul anului. În cadrul evenimentului de anul acesta vor fi proiectate în mai multe orașe din țară 16 documentare realizate recent în Europa Centrală și de Est. Joi, în cadrul evenimentului de lansare, de la ora 20:30 la Arcub, va fi proiectat filmul cehesc Nimic nu va mai fi ca înainte. Proiecția va avea loc în prezența regizorilor Lukáš Kokeš și Klára Tasovská.
     Joi, de la ora 18:30 la Cinema Elvire Popescoaveți ultima șansă să vedeți în festival documentarul Dil Leyla și să o cunoașteți pe realizatoarea acestuia – Asli Ozarslan. La 26 de ani, proaspăt întoarsă în orașul natal Cizre, după o viață petrecută în Germania, Dil Leyla devine cea mai tânără primăriță a orașului, decisă să pună problemele kurzilor pe agenda guvernului turc și participă la alegerile parlamentare din partea partidului de opoziție pro-kurd HTP.
     Tot joi aveți șansa să vedeți două dintre documentarele din secțiunea „Delicatessen” – Fotbal infinit și O constelație îndepărtată. Cel mai recent documentar al lui Corneliu Porumboiu spune povestea lui Laurențiu Ginghină, un funcționar de la Primăria Vasluiului, ce visează la revoluționarea jocului de fotbal. Atât regizorul, cât și protagonistul filmului, vor fi prezenți  pentru discuții cu publicul după proiecția de joi de la ora 21:00, de la Cinema Muzeul Țăranului.
O constelație îndepărtată va fi proiectat joi seară începând cu ora 21:00 la Cinema Elvire Popesco. Regizoarea Shevaun Mizrahi va fi prezentă în sală după proiecție, pentru o scurtă dezbatere cu cei prezenți.
Detalii: oneworld.ro
(22.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina bradeanu, alexandru solomon, fotbal infinit film, kinedok 2018, one world romania 2018, sahia vintage 4

Opinii: