REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



S-a încheiat luna.doc#5


     Circa 1500 de profesori și de liceeni din 21 de școli au participat la cel puțin una dintre cele 30 de proiecții ale lunii.doc, organizate între 15 noiembrie și 20 decembrie. Proiecțiile din cadrul celei de-a 5-a ediții a lunii.doc s-au desfășurat în 19 orașe. Filmele incluse în cea de-a cincea ediție a lunii.doc au fost Menstrual Man (Amit Virmani), Scurtmetraje SAHIA VINTAGE (Adolescența, Pe malul Ozanei, Jurnalul Floricăi S.), Fair Play, Decrețeii și Show!.
     Două orașe - Cluj-Napoca și Satu Mare - au găzduit primele lor proiecții marca One World Romania la Școală, iar filmul Menstrual Man de Amit Virmani a fost proiectat în premieră națională la CN Aurel Vlaicu din București. Nu în ultimul rând, proiecțiile One World Romania sunt concepute astfel încât să acomodeze și clasele de elevi cu nevoi speciale - precum în cazul evenimentului organizat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău.
     „Am fost impresionat de ultimul film pentru că am văzut cât de capabile și bune erau femeile care lucrau pe tractor pe timpul comunismului, chiar dacă nu le plăcea atât de mult meseria asta. Nu m-am prea gândit înainte că femeile ar putea face asta. Mi-a plăcut mult că a fost o discuție deschisă și că am aflat mai multe despre cum erau lucrurile pe vremea părinților și bunicilor, cum era la școală, ce meserii învățau.” ne spune unul dintre elevii care au participat la o proiecție de la Liceul Energetic Tg. Jiu. „Această activitate a fost foarte folositoare pentru cultura mea generală. Abia aștept să ajung acasă, ca să-i pot povesti și mamei mele!”, ne-a mărturisit un alt licean, de data aceasta din Iași, după eveniment.
     Concepută drept o lună de filme documentare care se petrece în licee din toată țara, luna.doc#5 a fost o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimele decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor. Documentarele incluse în ediția din acest an a proiectului sunt exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și libertățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare.
     Detalii: One World Romania la Școală
(22.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: film documentar in scoli, luna.doc 2018, one world romania la scoala, program educatie cinematografica liceeni

Opinii: