REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Retrospectivă Harun Farocki, la Cineclubul One World Romania


     În luna aprilie Cineclubul One World Romania este dedicat cineastului german Harun Farocki. Duminică, 7 și 21 aprilie, începând cu ora 18:00 la POINT vor fi proiectate cinci filme ale sale. Dacă vreți să descoperiți și mai mult din opera lui, aveți ocazia în cadrul expoziției „Despre deteritorializarea muncii”, organizată între 4 și 25 aprilie de Goethe Institut București, în colaborare cu Neuer Berlin Kunstverein.
     Harun Farocki (1944–2014) este considerat a fi unul dintre cineaștii germani cei mai importanți și mai influenți pe plan internațional. Devenit cunoscut în anii ‘60 prin filmele sale politice și prin emisiunile TV sofisticate, începând cu anii ‘90, cineastul este prezent și în scena artelor vizuale, realizând peste 100 de filme experimentale și documentare, scurtmetraje, filme artistice și instalații.
     Duminică 7 aprilie proiectăm trei dintre documentarele lui Harun Farocki la Cineclubul OWR. Programul „Imaginile publicitare” este realizat în colaborare cu filosoful Christian Ferencz-Flatz, care va fi prezent la discuția ulterioară proiecțiilor.
     „Imaginile publicitare sunt, pentru Farocki, problematice întâi de toate prin discrepanța ce persistă între naivitatea cu care ele sunt receptate și gradul înalt de reflexivitate și calcul ce intră în fabricarea lor. În contra acestei disparități, ar trebui, potrivit lui, mobilizată în lectura reclamelor o privire la fel de sofisticată pe cât este de versată realizarea lor. Cele trei filme din selecție dezvoltă strategii diferite în acest scop. Apariția (1996) urmărește în stil observațional prezentarea pentru client a unei campanii publicitare, cu prilejul căreia sunt disecate până în implicațiile lor cele mai îndepărtate toate amănuntele imaginii și sloganului. Natură moartă (1997) caută să citească imaginea publicitară punând-o în contrast cu pictura în stil natură moartă a secolului XVII. Iar O zi din viața unui consumator (1993) reface prin montaj modelul cinematografic al «simfoniei urbane» din 40 de ani de clipuri publicitare.” (Christian Ferencz-Flatz)
     Toate filmele vor fi subtitrate în limba engleză.
     Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unor liste de rezervări. Pentru a va înscrie, vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați. Pentru proiecția de duminică, 7 aprilie, rezervările sunt deschise până sâmbătă, 6 aprilie 2019, ora 18:00.

Program

7 APRILIE
18:00 | O zi din viața unui consumator | Ein Tag im Leben der Endverbraucher (Germania, 1993, 44 min.)
19:00 | Apariția | Der Auftritt
(Germania, 1996, 40 min)
20:00 | Natură moartă | Stilleben
(Germania, 1997, 58 min.)
 
21 APRILIE
18:00 | Suspendare | Aufschub
(Germania, 2007, 44 min.)
19:00 Imagini din pușcărie | Gefängnisbilder
(Germania, 2001, 60 min.)
(04.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: christian ferencz-flatz, cineclub one world romania, expozitie despre deteritorializarea muncii harun farocki, goethe institut bucuresti, harun farocki

Opinii: