REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



RETROcedările OWR: Caut țară


     În luna septembrie, One World Romania a pregătit o nouă serie de „RETROcedări OWR”. În cadrul acestui program reluăm o parte dintre documentarele incluse în selecția celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului. Evenimentele au loc la ARCUB – Sala Bolților și biletele sunt puse în vânzare pe platforma Eventim.
     Pe 10 și 11 septembrie vor fi proiectate trei dintre documentarele prezentate în luna martie în cadrul secțiunii „Caut țară”: Încă o știre despre refugiați (regia Orban Wallace – luni, 10 septembrie, ora 20.00), Sânge și nisip (regia Matthias Krepp și Angelika Spangel – marți, 11 septembrie, ora 18.00) și Străini în paradis (regia Guido Hendrikx – marți, 11 septembrie, ora 20.00).
     După multe tratative și reacții politice nervoase, conform datelor din vara trecută, în România au fost primiți 710 refugiați despre care nu se aude mai nimic în spațiul public. Cam atât am putut, în condițiile în care mai multe milioane de cetățeni români au migrat în Occident, în căutarea unei vieți mai bune. Dar ce s-a întâmplat cu celelalte milioane de oameni, care au fugit din Orient - din calea terorii și războiului - și au ajuns în Europa ultimilor ani? Filmele acestei secțiuni creează un tablou al situației din mai multe perspective: dinspre țările de unde au plecat acești oameni, prin veștile pe care le primesc de la cei rămași în urmă, prin ochii celor care i-au primit în alte țări sau prin prisma, de multe ori deformată, a mass-mediei. O omenire în mișcare pentru care nimeni nu pare să aibă o soluție, dar pe care merită să o privim și să încercăm să o înțelegem.
     Detalii: One World Romania
(05.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arcub gabroveni, criza refugiatilor, documentare one world romania, retrocedarile owr 2018

Opinii: