REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Proiecţii şi evenimente speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!


     Prezentarea filmului R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel, prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh, se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.
     Prezentat în premieră mondială în competiţiaediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, “R.M.N.” (2022) va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Timişoara în prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a actriţei Judith State, care vor lua parte la o dezbatere cu publicul. Filmul spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. 
     În anul centenarului Pier Paolo Pasolini, Ceau, Cinema! le propune cinefililor o proiecţie-eveniment cu versiunea restaurată a clasicului film “Evanghelia după Matei” (1964), capodopera regizorului italian, simbol al cinema-ului politic. Filmul a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţiaşi a fost nominalizat la trei premii Oscar.
     Cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, festivalul a programat o proiecţie specială cu “Havel” (2020, regie Slávek Horák), un puternic film biografic despre transformarea fostului preşedinte ceh Václav Havel din dramaturg în politician. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre Václav Havel la care vor lua parte directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Robin Ujfaluši, şi scriitoarea şi profesoara timişoreană Adriana Babeţi. Evenimentul va fi completat de lansarea cărţii “Deţinut politic şi preşedinte. Singur împotriva sistemului” (Editura Curtea Veche), în parteneriat cu librăria La Două Bufniţe.
     De asemenea, Ceau, Cinema! va organiza un atelier despre accesibilizarea evenimentelor pentru persoanele cu dizabilităţi, la care vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniu şi ai autorităţilorşi care va fi precedat de o proiecţie accesibilizată a filmului românesc Berliner (2020, regie Marian Crişan). Evenimentul se va desfăşura în parteneriat cu Fundaţia Cartea Călătoare şiAsociaţia Ceva de Spus, iar intrarea va fi liberă.
     În premieră la Timişoara vor mai putea fi văzute filmele româneşti Almanah Cinema. Şase filme scurte (2022), de Radu Jude, şi Om Câine (2021), de Ştefan Constantinescu. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.
     Membru al juriului competiţiei internaţionale din acest an, regizorul Eugen Jebeleanu, originar din Timişoara, îşi va prezenta debutul în cinema, multipremiatul Câmp de maci(2020).
De o proiecţie specială de Ziua Franţei, pe 14 iulie, va avea parte cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé, “Vortex” (2021), care are în centrul atenţiei un cuplu în vârstă cu probleme de sănătate tot mai mari. Proiecţia este sprijinită de Institutul Francez din Timişoara.
     Locuitorii din cartierul istoric Fabric se vor putea bucura de proiecţii în aer liber şi gratuite în Piaţa Traian cu câteva dintre cele mai de apreciate filme cu tematică socială ale ultimilor ani, cum ar fi “Încă un rând” (2020), de Thomas Vinterberg, “Succes de public” (2021), de Emmanuel Courcol, sau “În absenţa dvs.” (2019), de Ken Loach. 
Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şiFaber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.
     Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şiAsociaţia Marele Ecran. Finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022. Co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Sponsori: Groupama Asigurări, HELLA România, Conceptual LabbyTheoNissim. Parteneri culturali principali: Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Ceh Bucureşti. Sprijinit de: Porsche Timişoara, Little Hanoi, Ibis Timisoara City Center, Tazz, InLight Center, Animest, Fundaţia Cartea Călătoare, Asociaţia Ceva de Spus, AsociaţiaCetăţean de Traian, Faber, Cinema Victoria, Muzeul Naţional al Banatului, Asociaţia Prin Banat, Timişoara la cutie, Casa Artelor – DirecţiaJudeţeană pentru Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Biroul Parlamentului European în România, One World Romania, Claudia Roşu, La Două Bufniţe, Asociaţia Culturală Cinemazero, Ovride, iaBilet, Hostel Cornel. Parteneri media: Kiss FM, Allabout Romanian Cinema (AaRC), Ziarul Metropolis.
Detalii: ceaucinema.ro
 
(30.06.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berliner film, camp de maci film, ceau cinema timisoara 2022, cristian mungiu, judith state

Opinii: