REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Primul Cineclub One World Romania – „Adio, iarnă!”


     Duminică, 20 ianuarie, de la ora 18:00, la POINT are loc lansarea noului proiect dezvoltat de Asociația One World Romania – Cineclubul OWR. De două ori în fiecare lună din 2019 vedem împreună filme documentare care au lăsat urme în istoria genului.
     Primele patru cinecluburi, organizate până pe 3 martie, inclusiv, vor acționa ca o încălzire a publicului bucureștean pentru cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, abordând teme pe care le regăsim și în selecția festivalului.
     Duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 vom proiecta filmul Adio, iarnă! (Winter Adé, regia Helke Misselwitz). Realizatoarea Helke Misselwitz va fi prezentă la Cineclub pentru a discuta cu cei doi coordonatori ai proiectului, Vanina Vignal și Andrei Rus, totodată coordonatorii selecției ediției a 12-a a festivalului. Filmul durează 110 minute și va fi subtitrat în limba engleză.
     Adio, iarnă! a fost realizat de Helke Misselwitz la mijlocul anilor ’80, într-o Germanie de Est care trecea printr-o perioadă de liberalizare, dar unde reprezentarea intimității rămăsese o raritate în fața limbajului de lemn și a raportării idealizante la realitate. Cineasta parcurge țara cu trenul intervievând femei, de vârste și categorii sociale diferite, încercând să afle ce le lipsește și ce și-ar dori de la viitor. Nu de puține ori, ele ajung să povestească detalii extrem de intime ale vieții lor profesionale, sau ale vieții de mame sau de soții, transformând filmul într-unul dintre cele mai prețioase documente despre felul în care femeile est-germane se raportau la ele însele și la societatea ultimilor ani de comunism.
     Helke Misselwitz s-a născut la Planitz, în Germania. Între 1978 și 1982 urmează cursurile de regie ale Academiei de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg. În 1985 își începe masteratul la Academia de Arte a Germaniei de Est, sub îndrumarea regizorului Heiner Carow. În această perioadă realizează și documentarul Adio, iarnă!. Între 1988 și 1991 este angajată a Studioului de Film Documentar din cadrul DEFA. În 1992, Misselwitz regizează primul său lungmetraj de ficțiune – Herzsprung, urmat de Englechen. Din 1997 face parte din catedra de regie a Universității de Film „Konrad Wolf”, din Babelsberg.
     La următoarele ediții ale Cineclubului vor avea loc proiecții ale unor filme de Péter Forgács, Andrei Ujică și Jonas Mekas, precum și dezbateri speciale cu invitați ce urmează să fie anunțați.
     Intrarea la evenimentele din cadrul Cineclubului este liberă, dar sunt primite și donații, la fața locului, de la toți cei care apreciază și doresc să susțină demersurile Asociației One World Romania.      Donații se pot face și online în cadrul programului „Prietenii OWR”, despre care puteți afla detalii aici: https://www.oneworld.ro/ro/prietenii-owr.
     Accesul la proiecția Adio, iarnă! din data de 20 ianuarie se va face pe baza unei rezervări prealabile, la adresa info@oneworld.ro, până vineri, 18 ianuarie, ora 19.00. E-mail-ul trebuie să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați.
     Detalii: Cineclub One World Romania FB
(15.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adio iarna film, andrei rus, cineclub one world romania, vanina vignal

Opinii: