REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPrima premieră cinematografică românească a anului: “Față în față” de Marius Theodor Barna


     Vineri, la ora 19, pe ecranul cinematografului „Scala” va fi proiectată în premieră prima producție cinematografică a anului, Față în față. Autor ― debutantul în lungmetraj Theodor Marius Barna, care a absolvit UATC-ul în 1994 cu Mail Life.
     După un scenariu propriu, tânărul cineast construiește drama psihologică a unui cuplu de intelectuali cunoscut pentru verticalitatea sa. Bărbatul se descoperă însă că a fost informator al Securității. Maia Morgestern și Șerban Ionescu dau viață celor două personaje principale care, pe parcursul unei singure zile, vor avea de ales între separare și rămânere împreună, între repulsie și asumarea greșelilor. Un subiect dificil, cu atât mai dificil cu cât se arde între extrem de puține personaje și în coordonatele tragediei clasice. Filmul, după cum afirmă și Maia Morgestern la conferința de presă, frumoasă și împlinită de noua maternitate, pune în fața personajelor o oglindă, „o oglindă care mărește un pic, care face ca reacțiile să pară un pic grotești. Personajele nu reacționează în situații de criză cum ne-ar plăcea să credem că reacționează. Ele sunt cumva împotriva logicii”. Șerban lonescu adaugă: „Ne-am îndepărtat un pic de personaje, le-am tratat mai mult teatral”. Pentru Marius Theodor Barna, subiectul ― inspirat dintr-o întâmplare reală, petrecută în Germania ― a fost și un challenge, dar și un subiect cu un potențial dramatic maxim, care a permis și abordarea problemei cuplului, și a realităților societății noastre, dar și a mass-media, care face efectiv parte din viața noastră, influențând-o.
 
 
(România liberă, 27 ianuarie 1999)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cronica de film, fata in fata, iulia blaga, marius theodor barna

Opinii: