REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Timishort 2016


     Sandra, un scurtmetraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc, a câștigat trofeul Timishort 2016, în valoare de 3500 de euro. Premiul este oferit de Institutul Cultural Român.
     Juriul competiției internaționale a ales să ofere și două mențiuni special filmelor Il Silenzio și Con Todas Nuestras Camaras.
     Scurtmetrajul Toate fluviile curg în mare (regia Alexandru Badea)  a fost ales cel câștigător al competiției naționale. Motivația juriului a fost: „pentru precizia regiei și abilitatea de a induce o stare de deplinătate, unde moartea nu lasă loc pentru niciun comentariu”. Premiul, în valoare de 500 de euro a fost oferit de Asociația Română a Filmului Independent.
     Mențiunea specială a juriului a fost câștigată de Vlad Buzăianu, regizorul scurtmetrajului Vise de vânzare, „pentru încercarea de a găsi noi mijloace de exprimare în cinema, într-o lume în care oamenii încep să renunțe la vise”.
Videorama, secțiunea dedicată filmului experimental, a avut drept câștigător un film din Germania, Craving for narrative. Mențiunea specială a juriului a plecat în Brazilia, pentru filmul Confidente. Secțiunea Videorama a cuprins în acest an 9 scurtmetraje.
Pentru prima dată în istoria festivalului, secțiunea Timikids, dedicată copiilor, a fost una competițională. S-au oferit două premii, pe categorii de vârstă: la categoria 7-11 ani publicul a ales The short story of a fox and a mouse, o animație franceză , Premiul secțiunii 12-14 ani a plecat tot în Franța, pentru scurtmetrajul Miel Bleu.
     Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României a avut loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.
     Detalii: Timishort.ro
(10.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de scurtmetraj timisoara, scurtmetraje romanesti, timishort 2016, toate fluviile curg in mare film, vise de vanzare film

Opinii: