REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiera filmului „Jina”, la Festivalul „Sus pe muntele din Jina”


     Jina, în regia lui Dumitru Budrala, a avut premiera sâmbătă, 29 iulie, în cadrul Festivalului „Sus pe muntele din Jina”, fiind proiectat pe un ecran imens, în aer liber.
     Filmul este o radiografie a istoriei satului Jina și a vieții locuitorilor din vârful muntelui, construită în jurul oieritului, cu regulile și tradițiile ei străvechi. Dumitru Budrala a fost fascinat încă din copilarie de mitologia locurilor și de istoria intensă a satului, s-a documentat de-a lungul anilor, a povestit cu batrânii satului și a filmat o lungă perioadă de timp.
     „Sunt onorat şi mă bucur nespus de mult de prezenţa copleşitoare şi de interesul pe care oamenii l-au acordat acestui film, aici, în cel mai potrivit loc pentru premieră, Şesul Jinarilor, un spaţiu neconvenţional, devenit, în ultima vreme, familiar cu proiecţia de film documentar. Publicul atât de numeros care a urmărit filmul îmi confirma încă o dată dorinţa şi nevoia oamenilor de a cunoaşte realităţile sociale şi culturale din medii cât mai diverse, de a descoperi sau redescoperi spaţiul în care trăiesc, de a trăi legendele şi tradiţiile acestui sat special, alături de protagonişti. Am încercat să cuprind în acest film poveștile străvechi ale Jinei, felii din istoria locului, cu momentele de grație, dar și de cumpănă, care au marcat și au inspirat constiința acestor oameni,” a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului și fondatorul Astra Film Festival. 
(01.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival, dumitru budrala, festival sus pe muntele din jina, jina film, sesul jinarilor

Opinii: