REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiera Cinepub.ro: „Inima mea de lut – Ion Nicodim”, de Laurențiu Damian


     Premiera Cinepub.ro de săptămâna aceasta este documentarul despre Ion Nicodim, Inima mea de lut - Ion Nicodim, realizat de Laurenţiu Damian. Regizorul reconstituie figura artistului plastic Ion Nicodim (1932-2007) pornind de la imagini și filme din arhiva familiei, utilizând note liric-diaristice ale artistului. Documentarul este un eseu cinematografic liric și spectaculos, creativ la nivel vizual, și evidențiază expresiile, stările de spirit, gândurile și himerele prezente în operele lui Ion Nicodim, atât în sculpturile din seria „Inimilor de lut”, cât și în compozițiile murale, în picturi și instalații.
     În Inima mea de lut, regizorul transformă spațiul de viață și de lucru al lui Ion Nicodim într-o meditație asupra vieții și creației artistului. Camera pătrunde în locuința-studio a acestuia, îi descoperă operele, motivele fundamentale, obsesiile, himerele, îi caută printre gânduri și fotografii vechi de familie. Cuvintele cele mai dulci vin din partea familiei: Ion Nicodim a trăit o viață plină, așa cum și-a dorit. Într-un spațiu unde arhitectura, pictura și sculptura se îmbină pentru a defini un mod unic de exprimare plastică, regizorul impune un echivalent expresiv al acestuia: o incursiune poetico-cinematografică.
     Detalii: Cinepub.ro
(12.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepub.ro, documentare romanesti, inima mea de lut ion nicodim film, laurentiu damian

Opinii: