REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră Cinepub: „Proba de microfon”


     Proba de microfon, regizat de Mircea Daneliuc este noua premieră online pe Cinepub.
     Filmul îl prezintă pe Mircea Daneliuc în rol de regizor, scenarist și actor într-un film „ce-l confirmă drept un cineast anti-sistem,” spune Titus Vîjeu. Surprinzător, filmul a trecut de cenzură.
     „Spre uluiala tuturor, omul a avut fantezia să-l lase să treacă. Neatins. Pur şi simplu,” scrie Mircea Daneliuc despre secretarul de partid Ilie Rădulescu în cartea autobiografică „Pisica ruptă”.
     „Proba de microfon a fost un film de avangardă pentru epoca sa, prin maniera de filmare, improvizație, utilizarea prizei directe și transformarea faptului divers în dramă existențială. Filmul e una dintre puținele producții românești sincrone - parafrazându-l pe Lovinescu - cu stilistica cinematografului de dincolo de Cortina de Fier, cu nimic mai prejos decât filmele Școlii de la New York sau ale Noului Film German din epocă. Proba de microfon rămâne un film modern, tânăr și viu, din care cineaștii Noului Val românesc au avut sau încă mai au de învățat.” (Lucian Georgescu).
     Filmul spune povestea Luizei (Gina Patrichi) și a lui Nelu, reporter și cameraman, care au o relație. Lucrurile iau o turnură neprevăzută în viața lor când, în timpul unui reportaj din Gara de Nord, unde intervievează câțiva călători, Nelu o cunoaște pe Ani (Tora Vasilescu): o fată fără serviciu, fără părinți, fără buletin de București, aflată într-o continuă vânătoare de bani pentru a-și întreține fratele alcoolic.
     Detalii: Cinepub.ro
(14.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepub.ro, filme romanesti, mircea daneliuc, platoforma online film, proba de microfon film

Opinii: