REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premieră Cinepub: ”Ofițer”, de Ștefan Zaharia


     În weekend-ul Duminicii Tomii vă oferim în premieră un scurt metraj tematic: curățenie pentru eternitate! Ofițer (2016, regia Ștefan Zaharia) spune povestea lui Iulian, un prosper om de afaceri, emigrat de peste 20 de ani în Europa. El revine în orașul natal din România pentru a curăța de buruieni mormântul tatălui său, fost ofițer de aviație. Iulian este ajutat în demersul său de Bitu, un tânăr șomer. Buruienile sunt mari și o simplă curățenie de Paște devine o întreagă aventură.
     Sosit la cimitir într-o mașină scumpă, Iulian se plânge de condițiile din România. Pentru el, totul a rămas la fel de când a plecat. Cimitirul în care tatăl său este îngropat nu este îngrijit așa cum se obișnuiește în străinătate, iar locul de veci al tatălui său, încărcat cu buruieni și nu numai, îi provoacă supărare. Cu mâna pe umărul lui Bitu, în semn de compasiune, Iulian deplânge soarta tânărului șomer: Nu știu cum mai reziști tu în țara asta. Cele două personaje sunt interpretate de Alexandru Georgescu și Cosmin Sârbu.
     În filmul său regizorul ne prezintă, cu tact și cu umor, un tip de personaj des întâlnit – omul care pleacă peste hotare căutând schimbare, fără să înțeleagă că aceasta începe, în primul rând, cu el însuși.
     Ștefan Zaharia este regizor și actor, născut la Buhuși, a absolvit Arta actorului la clasa maestrului Virgil Ogășanu. Din 2012 a fost actor al Teatrului Tineretului Piatra Neamț. A regizat pentru Teatrul Pătrat București, a terminat masterul de Regie de film în 2015, iar în 2016 a debutat în film cu scurtmetrajul Ofițer, la care semnează regia și scenariul. Ștefan Zaharia este Doctor în Filologie din anul 2019 cu teza: „Adaptarea textului literar românesc pentru scenariul de film”.
     Ofițer a primit nominalizări în cadrul festivalurilor Divan (2016), Hyperfest (2015), Film 4 Fun, Festivalul de film studențesc FilmSTud la Iași (2017), Fitic (2018), BBB - Balkan Beyond Borders – Novi Sad (2018) și a primit Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film Studențesc Hyperfest (2016) – ediția a 15-a, București, Trofeul festivalului internațional BBB Balkan Beyond Borders – Novi Sad (2018),  Trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la festivalul Constanța International Film Festival (2018), locul al treilea la Festivalul de film de comedie Film 4 Fun Sinaia (2017) și locul al doilea la Festivalul de film studențesc FilmSTud – Iași (2017), ediția a VIII-a. 
Detalii: cinepub.ro
 
(7.05.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru georgescu, cosmin sarbu, ofiter film, premieră cinepub, stefan zaharia

Opinii: