REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră Cinepub: „Marele jaf comunist”


     CINEPUB revine cu o ultimă premieră pe anul 2018: documentarul Marele jaf comunist, regizat de Alexandru Solomon
     În august 1959, șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul și ancheta în fața aparatului de filmat. Apoi sunt condamnați la moarte și împușcați. 
     „Cea mai bună idee a Marelui jaf comunist și singura care justifică recursul la film pentru a povesti «hold-up»-ul din 1959 este felul în care Solomon așază, umăr la umăr, rudele sau prietenii victimelor și călăii să privească imaginile acelea. Numai că mizanscena nu are efectul scontat iar «trezirea conștiinței» nu se produce, pentru că monștrii comuniști nu au conștiință, ci doar justificări.” (Alex. Leo Șerban
     Întâmplarea a fost relatată în trei alte producții românești: două documentare și un film de ficțiune. Primul, Reconstituirea, realizat la sfârșitul anului 1959 de Studioul Cinematografic „Alexandru Sahia”, în regia lui Virgil Calotescu, al doilea, documentarul din 2004 al lui Solomon, Marele jaf comunist, iar al treilea, Closer To The Moon, regizat de Nae Caranfil.
     Detalii: Cinepub.ro
(28.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru solomon, cinepub.ro, documentare romanesti, marele jaf comunist film

Opinii: