REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premieră Cinepub: „Baloane de curcubeu”


     CINEPUB are onoarea de a prezenta Baloane de curcubeu, un film din 1982, regizat de Iosif Demian, după un scenariu de Vintilă Ornaru și Fănuș Neagu. Filmul a fost proiectat după mulți ani în varianta nemasterizată, la Cineclubul Film Menu (2010), iar copia salvată și recondiționată (cea de-a 13 variantă, număr norocos în cazul de față) a fost lansată la Astra Film Festival, după 35 de ani de „tăcere”.
     Cu ocazia lansării DVD-ului în cadrul Astra Film Festival, echipa AaRC a realizat un interviu cu Iosif Demian.
     Pelicula a avut parte de 18 runde de ciopârțire, la ordinele cenzorilor, și, în cele din urmă, a fost proiectată pentru câteva zile într-un cinematograf de cartier, după care a fost aruncată într-un dulap uitat de lume. În următorii trei ani, Demian a regizat alte trei filme, iar în 1985 a reușit să fugă din țară împreună cu soția lui, Erika Józsa, cu care colaborase pentru coloana sonoră a câtorva filme.
     Baloane de curcubeu este o radiografie a satului românesc, un carnaval în stil cehoslovac pe ulițe pline de noroi și de animale, cu portocale care defilează și sar când dintr-un coș, când în altul.
     În film joacă, printre alții, Magda Catone, care debutase cu un an în urmă în De ce trag clopotele, Mitică? al lui Lucian Pintilie, și Dorel Vișan, cu care Demian lucrase și în '80, la  O lacrimă de fată, selecționat la Cannes și premiat de Uniunea Cineaștilor pentru regie.
     Detalii: Cinepub.ro
(21.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: baloane de curcubeu film, cinepub.ro, dorel visan, filme romanesti, iosif demian, magda catone

Opinii: