REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPintilie evocă România de azi și e lăudat în „L’Humanité”


     Sub aceste titluri, cronicarul cinematografic de la „L'Humanité”, Zoé Lin, apreciază entuziast cea mai recentă operă a cineastului român prezentată la Cannes în „Quinzaine des réalisateurs”. „...Filmul ne antrenează într-o țară în derivă, unde oamenii debusolați se luptă cu greutățile cotidiene. Pintilie nu se sfiește deloc în descrierea sărmanilor eroi, împărțiți între nostalgia vremurilor care pentru unii n-au apus definitiv și viitorul încă simbolizat de «visul american». Se pare că este soarta împărtășită de mulți, în aceste țări (foste comuniste) unde nu se măsoară consecințele invizibile, greu de tradus în cuvinte, ale căderii comunismului, chiar dacă nimeni nu ignoră starea nenorocită din punct de vedere economic. (...) lată un film fără concesii, al cărui scenariu este perfect stăpânit, oferă frumoase partituri actorilor, toți extraordinari atât individual, cât și în secvențele de grup ― nunta, înmormântarea, dineul ― care sunt tot atâtea tablouri orchestrate de o mână de maestru. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării și fiecare secvență își descoperă importanța ei. Pintilie mânuiește camera cu o distanță calculată, pentru a se servi apoi ca de un scalpel ce pătrunde în intimitate riscând să deranjeze spectatorul, dezgolind trupurile și sufletele. (...) Mici gesturi, în aparență anodine, sau scene incredibile cum ar fi cele din bucătăria meschină, unde frigiderul pare a avea vârsta arterelor lui Niki, fac din acest film o operă cinematografică de cea mai frumoasă factură”.
     Ecourile pozitive la adresa filmului lui Lucian Pintilie (scenariul: Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu; în principalele roluri: Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Răzvan Vasilescu, Mihaela Caracaș, Dorina Chiriac, Șerban Pavlu, Marius Gâlea) Niki Ardelean, colonel în rezervă (titlul francez: Niki et Flo) ne îndreptățesc să sperăm într-o dată cât mai apropiată a premierei românești.
 
 
(România liberă, 31 mai 2003)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin stanculescu, lucian pintilie, niki ardelean, colonel in rezerva

Opinii: