REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPeste 2.500 de spectatori, la Centenarul Filmului Românesc de la Oradea


     Centenarul Filmului Românesc a fost inclus, pentru trei zile (3-5 august 2018), în cadrul programului festivalului Oradea Summer Film.
     Echipa Artis Iași a propus trei filme românești pentru cele trei seri în care s-au adunat peste 2.500 de spectatori în Cetatea din Oradea: Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (regia Andrei Ujică), Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu) și Reconstituirea (regia Lucian Pintilie).
     „Am emoții, cu toate că n-ar fi cazul, au trecut 50 de ani, dar sunt onorată să vin ca un participant la acest film. Reconstituirea a fost foarte important, pentru că de aici am intrat într-o altă lume, într-o altă viață și am intrat cu dreptul sub îndrumarea extraordinară și norocul nemaipomenit pe care l-am avut să fiu sub bagheta minunată a domnului regizor Lucian Pintilie”, a spus actrița Ileana Popovici înaintea vizionării filmului. La finalul vizionărilor, Andrei Giurgia și Irina-Margareta Nistor au moderat sesiunile de întrebări și răspunsuri cu Ileana Popovici, invitata specială a evenimentului.
     Centenarul Filmului Românesc la Oradea a însemnat și o parte de descoperire a orașului Oradea, a istoriei acestuia și a trecerii de la un stil arhitectural la altul. Invitații și echipa au fost ghidați de către criticul de artă prof. Ramona Novicov, care a prezentat și felul în care Oradea a devenit membră într-o rețea Art Nouveau, alături de Budapesta și Barcelona, fiind singura localitate din România care se bucură de așa ceva.
     Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
     Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
     Evenimentele Centenarului Filmului Românesc din cadrul Oradea Summer Film s-au desfășurat cu sprijinul Primăriei Oradea și al Asociației de promovare a turismului din Oradea și regiune.
     Detalii: 100filme.ro
(09.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: autobiografia lui nicolae ceausescu film, centenarul filmului romanesc oradea, ileana popovici, moartea domnului lazarescu film, reconstituirea film

Opinii: