REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Pelicam 2017: „Planeta Petrila”, cel mai bun film din competiția Black Sea Docs


     Zona Franca (regia Georgi Lazarevski, Chile/Franța, 2016) a câștigat Marele Premiu al ediției a șasea a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni (8 – 11 iunie 2017).
     Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu, România, 2017), SEED: The Untold Story (regia Jon Betz & Taggart Siegel, SUA, 2016), Frontera Invisible (regia Nico Muzi&Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) și La Pesca (regia Pablo Alvarez-Mesa, Canada/Columbia, 2017) sunt celelalte filme premiate la Pelicam anul acesta.
     Juriul competiției principale, format din Mike și Andy de la Yes Men și artistul Ion Barbu, a decis că cel mai bun film este Zona Franca al regizorului Georgi Lazarevski, care a primit din partea Primăriei Municipiului Tulcea un premiu în valoare de 2.000 de euro.
     Monica Lăzurean-Gorgan (regizoare), Carlos Teofilo (directorul festivalului Cine’eco din Portugalia), și Florin Stoican (Asociația Parcul Natural Văcărești) au făcut parte din juriul competiției Black Sea Docs și au oferit premiul pentru cel mai bun film documentarului Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu). Premiul constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro. Juriul Black Sea Docs a acordat și o mențiune specială filmului Kedi/Cats (regia Ceyda Torun, Turcia/SUA, 2016) pentru o abordare poetică despre relația dintre oameni, pisici și spațiul urban în Istanbul.
     Rareș Ivan, Cosmina Iordan, Alexandra Harasim, Ana Maria Gheba, Irina Cristiana Berechet, cei cinci adolescenți care au făcut anul acesta parte din juriul Fresh Perspectives, au decis că SEED: The Untold Story este cel mai bun film al secțiunii. Premiul pentru această competiție este de 500 de euro, oferit de Pelicam.
     Secțiunea de scurtmetraje a fost jurizată de Alex Baciu (scenarist), Elena Calistru (președintele Funky Citizens) și Edward Cook (regizor). Ei au decis că merită premiate două filme din competiție: Frontera Invisible și La Pesca. Premiul competiției, în valoare de 500 de euro, este oferit de Centrul Național al Cinematografiei.
     Detalii: pelicam.ro
(13.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alex baciu, andrei dascalescu, monica lazurean-gorgan, pelicam 2017, planeta petrila film

Opinii: