REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmParticipări românești la Festivalul Internaţional de Film Nowe Horyzonty de la Wrocław


     Aflat anul acesta la cea de-a XX-a ediţie, jubiliară, Festivalul Internaţional de Film Nowe Horyzonty este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională. 
     În selecția ediției 2020 au intrat patru coproducții cu România: Malmkrog, filmul regizat de Cristi Puiu, laureat al Premiului pentru Regie în secțiunea Encounters a Berlinalei 2020, Servitorii, în regia lui Ivan Ostrochovský, coproducție cu Libra Film, laureat recent cu unul dintre cele mai importante premii din lume pentru muzică de film, "Georges Delerue Award for Best Music and Sound Design" la Festivalul Internațional de Film de la Gent, Belgia, pentru compozitorul român Cristian Lolea, Aida (Quo Vadis, Aïda?), în regia Jasmilei Žbanić, coprodus de Cristian Nicolescu (Digital Cube), film câștigător a trei premii în cadrul Festivalului de Film de la Veneția (Brian Award, Signis Award și Premio Unimed nods), Eden, coproducție maghiaro-română (Oana Giurgiu, Libra Film), în regia lui Ágnes Kocsis, cu nominalizări în concursurile de la Rotterdam și Gent, selectat acum în competiția internațională de la Wrocław.
     Alături de ele, în retrospectiva Nowe Horyzonty va fi prezentat și filmul Touch me not, în regia Adinei Pintilie, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinala 2018, film aflat în arhiva Asociației Nowe Horyzonty.
     Ținând cont de ultimele restricții impuse de pandemia Covid 19, organizatorii au luat decizia trecerii Festivalului în regim majoritar online. În cinematografe va fi prezentat un număr restrâns de producții (printre care și Servitorii). Festivalul din acest an se va desfășura simultan cu Festivalul Filmului American, și el organizat tradițional la Wrocław de Asociația Nowe Horyzonty. Filmele din program vor putea fi vizionate pe o platformă specială, integrată cu pagina festivalului, nowehoryzonty.pl, și vor fi accesibile doar pe teritoriul Poloniei. Toate proiecțiile vor beneficia de subtitrare polonă și engleză, iar filmele din secțiunea Kino Dzieci, destinată copiilor, vor avea lector sau subtitrare în polonă.
Detalii: ICR
(08.11.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina pintilie, cristi puiu, festivalul internaţional de film nowe horyzonty de la wrocław, malmkrog film, oana giurgiu

Opinii: