REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Participarea României la Festivalul de Film European de la Guanajuato, Mexic


     România este ţara invitată a Festivalului de film european de la Guanajuato (GUCE, Festival de Cine Europeo en Guanajuato), organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Statele Unite Mexicane, în colaborare cu Dacin Sara-Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.
     Participarea românească la festival (3 și 9 iunie 2019) va include, pe lângă cele 12 filme prezentate în diferite secțiuni, expoziția intitulată „Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri” a fotografului Sorin Onişor și un concert de muzică de cameră în interpretarea pianistei Camelia Crenguța Goilă şi a sopranei Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola.
     Cineastul omagiat la această ediție este Radu Muntean, care va dialoga cu scriitorul și ziaristul Sergio Huidobro, despre filmele sale și despre cinematografia românească actuală.
     Festivalul de Cine Europeo de la Guanajuato este un festival universitar care oferă posibilitatea de a prezenta cele mai bune filme europene şi de a promova sinergia între industria cinematografică din Europa şi Mexic. În programare se regăsesc realizări cinematografice europene care au constituit mari succese ale criticii de specialitate şi ale publicului, şi care reprezintă exemple relevante ale realității cinematografice europene.
     În secțiunea oficială vor fi prezentate 17 filme europene premiate la festivaluri internaționale. Două filme românești vor fi prezentate în această secțiune: „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude) și Alice T. (regia Radu Muntean).
     Alte două filme de Radu Munteanu vor fi prezentate în programul Cineasta invitado: Marți, după Crăciun și Un etaj mai jos.
     În programul Lo Nunca Visto au intrat cinci filme în premieră sau mai puțin promovate, care oferă abordări inedite în creația cinematografică. Filmul românesc inclus aici este Lemonade, regizat de Ioana Uricaru.
     Mama, filmul realizat de Elisabeta Bostan, va rula în cadrul secțiunii dedicate copiilor.
     De asemenea, festivalul va prezenta și o retrospectivă a cinematografiei românești, în cadrul căreia vor fi proiectate următoarele filmele: A fost sau n-a fost (regia Corneliu Porumboiu), La moara cu noroc (regia Victor Iliu), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia Cristian Mungiu), Moartea Domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu), Secvențe (regia Alexandru Tatos)., Reconstituirea  (regia L Lucian Pintilie).
     Detalii: www.guce.ugto.mx // www.icr.ro/madrid/
(04.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festivalul de film european de la guanajuato, institutul cultural roman madrid, retrospectiva filme romanesti

Opinii: