REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Panorama filmului românesc” la Paris


     Joi, 13 decembrie 2018, va avea loc, la Paris, deschiderea „Panoramei filmului românesc de la Paris”, unul dintre cele mai importante evenimente ale Sezonului România - Franța, la care va participa și președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.
     „Panorama filmului românesc”, organizată de Institutul Cultural Român, oferă parizienilor ocazia de a descoperi noile repere ale cinematografiei românești. În deschiderea din 13 decembrie 2018, va fi proiectat, la cinematograful „Reflet Médicis”, filmul Un pas în urma serafimilor, în prezența regizorului Daniel Sandu și a actorului Vlad Ivanov, iar, la finalul panoramei, pe 16 decembrie 2018, va fi prezentat filmul Moromeții 2, în prezența regizorului Stere Gulea și a actorului Horațiu Mălăele.
     Aflată la a doua ediţie, „Panorama filmului românesc” (13-16 decembrie), singurul eveniment dedicat cinematografiei românești în Capitala Franţei, face parte din programele integrate Sezonului Franţa-România 2019 şi propune 12 filme, printre care două documentare şi un scurtmetraj. Zece dintre cele douăsprezece proiecţii vor fi prezentate, în premieră sau în avanpremieră, în Franţa, şi fiecare film va fi urmat de dezbateri cu realizatori, actori şi membri ai echipelor de filmare. 
     „Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit - după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicați, în următorii doi ani, în patru proiecte de anvergură. Avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat; EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată, iar ICR principal partener din partea română marcarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, moment care coincide, de altfel, cu debutul Sezonului România - Franţa. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă, pe cât de solicitantă, pe atât de promițătoare”, apreciază doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.
     Alte filme românești din program sunt:  Alice T. (regia Radu Muntean), Scurtcircuit (regia Cătălin Saizescu), Lemonade (regia Ioanei Uricaru), Țara moartă (regia Radu Jude), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), Hawaii (regia Jesús del Cerro), Fotbal infinit (regia Corneliu Porumboiu), Singură la nunta mea (regia Marta Bergman).
     Detalii: Panorama filmului românesc
(13.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alice t film, institutul cultural roman, morometii 2 film, panorama filmului romanesc la paris, un pas in urma serafimilor film

Opinii: