REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



One World România: „Evenimentele din Ungaria” și „Născuți în aprilie”


     Cea de-a cincea zi a Festivalului One World Romania aduce astăzi două evenimente speciale: scurtmetrajul Evenimentele din Ungaria (1957, regia Herman Rabinovici) și documentarul Născuți în aprilie (work-in progress, regia Adrian Pîrvu).
     Documentarele vor fi urmate de câte o dezbatere. Discuția ce va urma scurtmetrajul va  fi moderată de Adina Brădeanu, invitați fiind Ștefan Bosomitu (IICCMER) și Adrian Cioflîncă (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași). Născuți în aprilie face parte din evenimentul „Cernobîl – 30 de ani după”: mama regizorului a călătorit în Ucraina în aprilie 1986, fiind însărcinată cu Adrian, care s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, el lucrează la un film despre generația lui, a celor a căror viață a fost determinată de accidentul nuclear de la Cernobîl.
     Ambele proiecții au loc la Centrul Ceh.
     Recomandarea zilei este Every Face Has a Name (regia Magnus Gertten), la Cinema Eforie, de la ora  16.00. La 28 aprilie 1945, vapoare cu supraviețuitori din lagăre de concentrare naziste au sosit în portul Malmö, Suedia, aparatele de filmare înregistrând evenimentul. Șaptezeci de ani mai târziu, regizorul Magnus Gertten a reușit să identifice câteva dintre persoanele din materialul filmat în 1945 și le-a invitat să vorbească despre bucuria, confuzia și nesiguranța asociate cu acel moment în care viețile lor au reînceput. 
     Detalii: One World Romania


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian pirvu, evenimentele din ungaria film, nascuti in aprilie film, one world romania 2016, sahia film

Opinii: