REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOne World Romania 2018


     Festivalul de Film Documentar despre Drepturile Omului One World Romania este o structură din ce în ce mai complexă. Cu o echipă creativă alcătuită din directorul Alexandru Solomon, selecționerii Mona Nicoară și Adina Brădeanu, la care se adaugă, din acest an, co-directorul Andrei Rus, evenimentul are numeroase mesaje și secțiuni, plus un număr important de cineaști care participă. Documentare din toată lumea sunt prezentate în cadrul secțiunilor tematice: Trecutul Prezent, Cultura protestului, Politicile sexului, Caut țară, Memoria arhivelor, Work-in-progress. Un statul special are secțiunea Sahia Vintage, cu filme selectate de Adina Brădeanu, care apar și pe dvd. În acest an a fost lansat volumul 4, denumit ”Pick and Mix”.
     Numeroase documentare românești sunt proiectate în competiție sau în diverse secțiuni, iar cele care sunt selectate pentru Work-in-Progress au și susținere financiară. Două producții românești – Distanța dintre mine și mine, de Mona Nicoară, și Licu, o poveste românească, de Ana Dumitrescu, au fost printre evenimentele festivalului din acest an.
     Într-o epocă marcată de nemulțumiri și proteste, secțiunea Cultura protestului din 1968 până azi a cuprins filme, mai vechi și mai noi, despre formele de manifestare civilă, dar și despre modalitățile cinematografice de documentare a acestora. Două evenimente colaterale, care au avut succes la edițiile anterioare și revin n program, sunt Civil Society Pitch și KineDok.
     One World Romania nu numai că are programe speciale pentru elevi, dar și un juriu alcătuit din liceeni. Anul acesta ei au decis că Premiul OWR e câștigat de Cealaltă parte a lucrurilor / The Other Side of Everything, realizat de  Mila Turajlić din Serbia.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: adina bradeanu, alexandru solomon, andrei rus, mona nicoara, one world romania 2018

Opinii: