REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Ochii care nu se văd”


Din luna octombrie TVR lansează un mai vechi serial început în decembrie '89 şi terminat în 1995.
     Cu zece ani în urmă, Ochii care nu se văd se transmitea în premieră la televiziune. Filmul — realizat de Dan Necşulea pe un scenariu de Constantin Banu — a fost distins în 1986 cu Marele Premiu la Festivalul internaţional al filmului de televiziune de la Praga.
     Subiectul — drama unei femei părăsite de soţ care încearcă cu disperare să-şi crească normal cei patru copii — conţinea premisele unui serial. Aşa s-a născut ideea celor zece episoade care să urmărească evoluţia previzibilă şi imprevizibilă a două familii prietene din care îşi luau zborul mai mulţi copii. Lucia Hossu Longin a fost atunci redactorul serialului. Spre sfârşitul lui 1989, serialul era aproape gata. Doar finalul nu se rezolvase. Şi a venit 22 Decembrie. Serialul a rămas să doarmă în cutii, în vreme ce societatea românească se trezea la o nouă viaţă. Astfel, ultimul tur de manivelă s-a dat abia după patru ani de către aceeaşi echipă, Dan Necşulea — regia, Constantin Banu — scenariul, Constantin Chelba — imaginea şi o distribuţie de elită. Doi dintre protagonişti vi se adresează.
     IlincaTomoroveanu: „Principala calitate a eroinei Smaranda Zamfir este aceea de a fi un personaj adevărat. Existenţa ei — împărţită între cămin şi serviciu, între cei patru copii pe care trebuie să-i crească şi să-i educe, un bărbat care lucrează mai mult departe de casă — se desfăşoară între problemele, tensiunile, necazurile şi bucuriile vieţii de familie şi dramele cetăţii. Este ceea ce se numeşte o femeie cumsecade: bună, caldă, înţelegătoare, dreaptă, răbdătoare, de multe ori înţeleaptă, foarte generoasă. O femeie care trăieşte mai mult pentru alţii. Recunosc, am iubit foarte mult această eroină.
     Familia mea din spatele aparatului, echipa, mi-a dat şi starea bună atât de necesară creaţiei. Familia mea din faţa camerei de luat vederi, colegi din toate generaţiile cu care am fost fericită să lucrez: Mariana Buruiană, Raluca Penu, Maria Ploae, Eugenia Bosînceanu, Ileana Stana lonescu, Catrinel Paraschivescu, Rodica Popescu Bitănescu, Manuela Hărăbor, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Virgil Andriescu, Traian Stănescu, Constantin Diplan, regretatul Vistrian Roman, Ilie Gheorghe, Adrian Păduraru, Marian Ghenea, copiii Dana Mladin şi Mihai Voicu. Sper ca această familie să devină pentru un timp şi familia celor care vor privi serialul.”
     Mircea Albulescu: „Acest serial se prinde într-un pariu cu serialele străine care sunt difuzate. Atât Dan Necşulea, Constantin Chelba, cât şi noi, actorii, avem încredere că telespectatorul român va privi cu interes povestea cu oameni simpli ale căror întâmplări de viaţă seamănă mult cu viaţa lor. Scenariul lui Constantin Banu încearcă să fie spectaculos nu în peripeţii de excepţie, ci în surprinderea mobilităţii morale a eroilor săi. Necşulea se mişcă cu lejeritate într-un univers pe care-I cunoaşte.
     Dacă tonul meu vi se pare promoţional, vă înşelaţi, e doar o mărturie de iubire faţă de munca mea şi a celor din echipă, cuprinsă într-o acoladă de peste... şapte ani.”
 
(Noul Cinema nr. 11/1996)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan necsulea, film tv, irina coroiu, ochii care nu se vad film, serial tv

Opinii: