REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNexT Last Edition – scurtmetraje românești


     Cea de-a 12-a ediție a NexT Film Festival a avut loc între 14 și 17 decembrie 2018, fiind și ultima ediție a festivalului – cel puțin în acest format clasic de festival, spun organizatorii. „Considerăm că NexT a ajuns într-un moment în care poate să treacă la o altă etapă. […] Avem câteva idei, le discutăm. Am vrea să le discutăm și cu alți oameni din afara organizației, am vrea să le discutăm cu tineri cineaști români ca să înțelegem care ar fi nevoile lor și apoi să le dăm o formă concretă și să le punem pe picioare”, a spus Yvonne Irimescu, directoarea festivalului. 
     
     Secțiunile NexT Last Edition au fost: competiția internațională, cu filme din țări precum Malaezia, Pakistan, Filipine, Iran și China, Focus Portugalia (The Heart and the Body și On Politics), prezentat de Miquel Valverde (membru fondator și unul dintre selecționerii Festivalului de Film IndieLisboa, teoretician și producător de film), precum și tradiționalul program competitional dedicate producției românești de scurtmetraj.
     Mai multe despre selecția din acest an ne-au povestit Oana Ghera și Massimiliano Narduli.
     În competiția națională au fost incluse scurtmetrajele: Cadoul de Crăciun (regia Bogdan Mureșanu), Date Night (regia Stela Pelin), Liniște (regia Alex Iureș), Misterul unui caz simplu (regia Vera Surățel), Bestia (regia Andreea Lăcătuș), Patul lui Procust (regia Andrian Împărățel), Cel mai bun client (regia Serghei Chiviriga), Iedera (regia Sara Tsorrakidis), Ceva (regia Paul Mureșan), Ionuț și Călin (regia Sorin Poamă).
     Ca întotdeauna, proiecțiile filmelor românești de la NexT au fost urmate de q&a-uri cu echipele filmelor din competiție. Anul acesta, discuțiile au fost moderate de Raluca Durbacă.
Misterul unui caz simplu este regizat de Vera Surățel, studentă la Facultatea de Film – Regie la momentul realizării scurtmetrajului. Filmul îl urmărește pe Grigore Toma (Mihai Călin), bucătar de profesie şi însurat din dragoste cu Eliza Rumeanţev (Ioana Abur), o croitoreasă, dezvoltă, de curând, un interes faţă de vecina tinerică de pe etaj (interpretată de Nicoleta Hâncu).
     Bestia este, de asemenea, un film studențesc. Regizat de Andreea Lăcătuș, scurtmetrajul (ficțional) merge pe urmele unei întâmplări reale din 2016 când un pui de urs a fost împușcat pe acoperișul unei case din Sibiu.
     În Liniște, doi frați care nu s-au mai văzut de mult timp, se întâlnesc să stabilească detaliile înmormântării mamei lor. Mama a murit neașteptat, în urma unui atac cerebral. Întâlnirea aduce suferință și acuzații, lucruri nespuse și mărturisiri dureroase. La finalul proiecției, a fost prezent Eugen Kelemen, producătorul filmului.
     
     Cadoul de Crăciun, în regia lui Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul Publicului la NexT Last Edition. Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară liniștită într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. 


     Gala de premiere a avut loc luni seară, pe 17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului. Ionuț și Călin, în regia lui Sorin Poamă, a fost câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc (1000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român), iar Patul lui Procust, de Andrian Împărățel, a primit o mențiune specială din partea juriului.
     Juriul care a decis câștigătorii acestei ediții a fost format din Andrei Gorzo (critic de film), Ivana Mladenović (regizoare), Miguel Valverde (co-fondator și selecționer al Festivalului de Film IndieLisboa), Paul Negoescu(regizor) și Aida Sosic (muziciană).
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bestia film, cadoul de craciun film, liniste film, misterul unui caz simplu film, next film festival 2018, scurtmetraje romanesti

Opinii: