REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMonica Stan: ”Mi-am asumat greu postura de regizor, pentru că ești mult mai expus”


     După studii de Psihologie și mai multe experiențe scenaristice, printre care Marussia, Monica Stan a luat decizia să regizeze Imaculat, un film pentru care scrisese scenariul. Producătorul Marcian Lazăr a agreat ideea. Misiunea Monicăi a fost mai ușoară după ce directorul de fotografie George Chiper-Lillemark a acceptat să co-regizeze. Efortul lor artistic a fost recompensat la Festivalul de la Veneția 2021 cu mai multe premii.
     Povestea pleacă de la o experiență personală asumată a Monicăi Stan, dar este dezvoltată prin ficțiune. Mai mulți ani de ”coacere” a ideii și multe drafturi au constituit parcursul până la filmul de acum, care intră în cinematografe din 27 mai.
     Daria, personajul central, este o adolescentă internată într-un centru de dezintoxicare, nevoită să se descurce într-un viespar, în care relațiile de putere sunt total diferite de experiența ei anterioară. Mai mulți bărbați tineri, unii violenți, alții în sevraj, se adună în jurul adolescentei confuze. Pentru acest rol, după multe probe, Monica Stan și Viorica Capdefier, directorul de casting, au ales-o pe Ana Dumitrașcu, proaspăt absolventă de Actorie la UNATC. Lucrul la film s-a transformat în prietenie, așa cum ne-au povestit în Amintiri de pe platoul de filmare. ”Imaculat” e un fel de distilare a filmului într-un cuvânt, zice Monica Stan.
     Filmul a avut câteva proiecții, la warm up One World Romania și Ceau, cinema!.
     De la premiera internațională de la Veneția și până la programarea în cinematografele românești a trecut aproape un an, timp în care Monica Stan a primit responsabilitatea de director artistic al Festivalui One World Romania, dar și onoarea de ambasador onorific al Festivalului Filmului European 2022. Între timp, este în fază avansată de finalizare a unui scurtmetraj și se gândește să regizeze un alt lungmetraj.
Imagine: Nicolae Cara
Monraj: Radu Georgescu
 
(14.05.2022)

Cuvinte cheie: ana dumitrascu, imaculat film, marussia film, monica stan, monica stan, ambasador ffe 2022, one world romania 2022

Opinii: