REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMonica Lăzurean-Gorgan: ”Documentarul contează”


     Monica Lăzurean-Gorgan a participat la TIFF cu două filme doumentare: Acasă, la care este producătoare, și Lemn, unde semnează regia, împreună cu alte două cineaste.       
     Acasă, filmul de debut al lui Radu Ciorniciuc, ocupă un loc fruntaș printre titlurile cinemaul românesc din acest an. Premiat la Sundance Film Festival, DOK.fest Munchen, Festivalul Internațional de Film Documentar de la Salonic și la Cracovia Film Festival, documentarul s-a putut vedea pentru prima dată în România la TIFF, de unde a plecat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc. Următoarea oprire autohtonă a filmului este la One World Romania, festival pe care filmul l-a deschis pe 21 august, urmând să mai aibă o proiecție pe 25 august. 
     "Documentarul contează", asta ar putea fi concluzia rândurilor de mai sus, însă, înainte de asta, este numele campaniei demarate de Monica Lăzurean-Gorgan în vederea unei redistribuiri a atenției din partea instituțiilor, dar și a publicului, către filmul non-ficțional autohton, care cunoaște o a doua viață în ultimii ani. Cineasta este producătoarea debutului lui Radu Ciorniciuc, dar și o persoană cheie în comunitatea documentariștilor români. Printre altele, ea consideră că Acasă a apărut într-un moment oportun, atât pentru că distribuția VoD a motivat mai bine un gust pentru documentar în rândul publicului, cât și pentru că se simte o efervescență locală în zona non-ficțiunii. Filmul va avea premiera pe platforma HBO Go pe 15 octombrie. Până atunci, însă, va beneficia de alte câteva proiecții în luna septembrie. 

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(19.08.2020)

Cuvinte cheie: acasa documentar, acasa my home film, lemn film documentar, monica lazurean-gorgan, one world romania 2020, transilvania international film festival 2020

Opinii: