REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Marjolaine Parot, key animator la „Isle of Dogs”, invitată la Anim’est 2018


     Unul dintre cele mai anticipate lungmetraje de animație ale anului, Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson, va fi proiectat la Anim’est (28 septembrie – 7 octombrie 2018), toamna aceasta, în prezența key animator-ului Marjolaine Parot.
     Specialistă în animație stop motion, cu o experiență de aproape două decenii în industrie, Marjolaine Parot a lucrat pe platourile unor superproducții de animație internaționale, ca Frankenweenie (Tim Burton) sau My Life as Zucchini (Claude Barras). La București, Marjolaine va prezenta un making-of al filmului Isle of Dogs – o privire în culisele universului creat de Wes Anderson, cu accent pe rolul animatorilor stop motion și pe multiplele fațete ale acestei meserii.
     Studioul de animație invitat la Anim’est 2018 este Cartoon Saloon, din Irlanda, unul dintre cele mai iubite și premiate studiouri de animație din lume, cu multiple nominalizări la Oscar și premii câștigate la cele mai importante festivaluri ale industriei. Publicul prezent la festival va avea ocazia să vadă lungmetrajele-hit The Secret of Kells (2009) și Song of the Sea (2014), și, în premieră în România, cel mai nou lungmetraj al studioului, The Breadwinner, în regia lui Nora Twomey, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat, anul acesta.
     Țara invitată la cea de-a treisprezecea ediție Anim’est este Austria, o țară cu o tradiție puternică în animația experimentală, prezentă în agenda festivalului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Anim’est va arăta o selecție a celor mai bune filme de animație austriece realizate între 2011 – 2017, desprinsă din programul popularului festival Două zile de animaţie din Viena, un festival mai mult decât deschis pentru toate posibilităţile pe care le poate oferi animaţia.
     Alte două programe pregătite de Thomas Renoldner, selecționer al festivalului Două zile de animaţie și membru al juriului Anim’est, anul acesta, vor face parte din agenda acestei ediții: Animaţie experimentală - De la abstract la lumea reală, o selecție care explorează istoria puternică și rolul filmului experimental din Austria, și Naraţiune & Muzică, o selecție de filme de animație și videoclipuri muzicale pe gustul amatorilor de experimente vizual-narative și al iubitorilor de animație clasică deopotrivă.
     Invitat la ediția Anim’est de anul acesta este și Anifilm, Festivalul Internaţional de Animaţie din Třeboň, al cărui director artistic, Pavel Horáček, va prezenta publicului un program de animație cehă contemporană. Din Cehia este și școala invitată anul acesta, Şcoala de Film și Televiziune a Academiei de Arte din Praga (Famu), care vine, de asemenea, cu o selecție a celor mai bune filme studențești din ultimii ani.
     Alte lungmetraje proiectate în afara competiției, de neratat la această ediție, sunt: Another Day of Life, Virus Tropical, Mutafukaz, Marnie's World.
Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro.
     Detalii: www.animest.ro
(11.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animest 2018, animest film festival, festival de animatie bucuresti, isle of dogs film, marjolaine parot

Opinii: