REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Marele singuratic” la Cinemateca românească de la ICR Londra, 25 iunie


Seria „Marin Preda în film” de la Cinemateca românească continuă joi, 25 iunie, la Institutul Cultural Român din Londra, cu proiecția filmului Marele singuratic, în regia lui Iulian Mihu.

     Proza lui Marin Preda, o cronică realistă și nuanțată a istoriei recente a României, însuflețită de personaje memorabile și abordând teme morale și politice grave, a fost de-a lungul anilor o consistentă sursă de inspirație pentru marele ecran.
Cinemateca românească de la ICR Londra propune, în cadrul acestui program aniversar, câteva dintre cele mai reușite adaptări cinematografice ale romanelor marelui scriitor. Programul seriei de ecranizări după operele lui Marin Preda a mai cuprins proiecția filmului
Moromeții, urmată de un dialog cu publicul susținut de binecunoscutul regizor Stere Gulea.
     Pe parcursul lunii iunie, cei prezenți au ocazia să viziteze și expoziția „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, cuprinzând instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar și imagini de pe platourile de filmare ale celebrei ecranizări a Moromeţilor, considerată unul dintre cele mai bune filme românești din toate timpurile.
     Marele singuratic a fost filmat în 1976, iar rolurile principale sunt interpretate de actorii George Motoi, Florența Manea, Gheorghe Dinică, Ion Caramitru, Toma Caragiu și Adriana Nemeș. Scenariul îi aparține lui Marin Preda, după romanul său omonim. Majoritatea criticilor au remarcat ecranizarea fidelă realizată de către regizorul Iulian Mihu după romanullui Preda.
În acest sens, Eva Sârbu scria: „Marele singuratic este, fără îndoială, o adâncă plecăciune pe care cinematograful o face în fața literaturii. Ca film, el poate să placă, să displacă, să încânte sau să nedumerească, în niciun fel și în niciun chip nu poate trăi indiferența. Pentru că literatura în fața căreia se înclină poartă semnătura lui Marin Preda, dar și pentru că cel care face această plecăciune este Iulian Mihu. Un regizor cu ale cărui filme poți fi sau nu de acord, le poți accepta sau respinge, în niciun caz nu le poți ignora.
Proiectul „Moromeții 60. Jubileul unei capodopere” este dedicat uneia dintre cărțile esențiale ale literaturii române, la 60 de ani de la publicarea acesteia, și include evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale. Printre invitați se regăsesc profesorul, scriitorul și criticul literar Caius Dobrescu și actorii Marcel Iureș, George Mihăiță și Jack Klaff. Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române, Centrul Naţional al Cinematografiei și Teatrul ACT.
Detalii: www.icr.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ecranizari romanesti, george motoi, icr londra, iulian mihu, marele singuratic film, marin preda, morometii 60

Opinii: