REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMaking Waves – Romanians: 30 Years of Cinema Revolution


     Making Waves anunță filmele incluse în programul „Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, care va fi prezentat la Film Forum între 15 și 26 noiembrie 2019.
     Cel mai mare program dedicat cinemaului românesc în SUA, această serie de 30 de filme aniversează 30 de ani de cinema post-Ceaușescu – începând cu anii 1990, când regizorii au fost, în sfârșit, liberi să vorbească despre epoca comunistă (Timișoara, Decembrie 1989, Videogramele unei Revoluții, Balanța, Hotel de lux, Stare de fapt, Cel mai iubit dintre pământeni, E pericoloso sporgersi); continuând cu anii Noului Cinema Românesc (Marfa și banii, Moartea domnului Lăzărescu, A fost sau n-a fost, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, California Dreamin’ (nesfârșit)); și deceniul recent, cu noi talente (Aferim!, Câini, Soldații. Poveste din Ferentari, Pororoca). Biletele vor fi puse în vânzare pe 1 noiembrie.
     „Retrospectiva specială din cadrul celei de-a 14-a ediții Making Waves marchează un ciclu de libertate creativă în cinemaul Românesc”, afirmă Corina Șuteu, președintele și co-selecționerul festivalului Making Waves. „Seria este unică, oferind cea mai cuprinzătoare și riguroasă privire de ansamblu asupra mai multor generații de regizori talentați din perioada post 1990. Cel puțin atât putem face pentru a ne asigura că vocea lor creativă este auzită în întreaga lume.”
     O selecție a filmelor din retrospectivă va putea fi văzută în mai multe orașe din SUA, în luna mai, 2020, după seria de proiecții din California, la UC Berkeley Art Museum, și la Pacific Film Archive (BAMPFA), cu 13 filme care vor rula între 6 decembrie 2019 și 27 februarie 2020.
     Making Waves se întoarce și la Jacob Burns Film Center între 5 și 11 decembrie 2019, cu tradiționala panorama a celor mai bune filme lansate în ultimul an.
     „The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution” este organziat de Making Waves Film Festival și Cinema Projects. Festivalul este produs de Corina Șuteu și Oana Radu, și curatoriat de Mihai Chirilov, David Schwarts (Cinema Projects), și Corina Șuteu. Making Waves are sprijinul organizației Trust for Mutual Understanding, Uniunii Cineaștilor din România, Dacin Sara, Centrului Național al Cinematografiei, Blue Heron Foundation și a numeroși sponsori individuali.
(31.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: corina suteu, making waves new york, mihai chirilov, oana radu, retrospectiva cinema romanesc, romanians: 30 years of cinema revolution

Opinii: