REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Mă mir! De aceea fug de noi fetele de măritat


     Am auzit că un actor a orbit din cauza proiectoarelor. Nu ştiu dacă e într-adevăr aşa, dar sigur e că a în­ceput toamna şi iarăşi trebuie să fu­gim de la teatru ca să facem filme. Interesant e doar că vom fugi pentru cincizeci de filme, adică dublu, ceea ce ne încântă, fireşte, căci «naveta menţine silueta» şi e o plăcere să-ţi petreci dimineaţa pe munte şi seara în Bucureşti, uitând de familie, tabie­turi, televizor, adică tocmai ce îl face pe om cumsecade. De aceea şi fug de noi fetele de măritat.
     Consolarea e bineînţeles arta, prac­ticată în condiţii cât mai grele, pentru că «artistul trebuie să fie nefericit» cum spune poetul. În acest sens avem toate condiţiile. E o reală plăcere să ajungi cu un tren de noapte la fil­mare şi să te uiţi cum se desfăşoară cu maximum de profesionalism, mij­loace şi priceperi cinematografice. După ce se aşază totul, bineînţeles că se schimbă invers totul. Ard proiectoarele, lumea se grăbeşte că scade lumina şi atunci îţi vine în sfârşit rân­dul ţie. Tuşeşti, intri în lumină şi re­gizorul îţi dă indicaţia:
     «Treci pe aici, apoi pe aici, te în­torci pe aici şi aici te prăbuşeşti că ţi-a murit mama». Recunoaşteti că nu-i nimic mai plăcut decât să te con­centrezi pe o asemenea scenă, în vârful muntelui. Noroc că exact peste trei ore ai spectacol la Bucureşti şi maşina te aşteaptă cu motorul mer­gând. Repet, nu-i nimic mai plăcut.
Mă şi mir cum a orbit actorul acela din cauza proiectoarelor.
(Cinema nr. 10, octombrie 1979)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: actorul trupul ideii, mircea diaconu, profesiune de credinta

Opinii: