REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Lungmetraje maghiare şi româneşti la Alter-Native 26


     Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native aduce și anul acesta cele mai noi şi de succes lungmetraje româneşti şi maghiare, în perioada 7 – 11 noiembrie 2018, la Tîrgu Mureș. Proiecțiile vor avea loc la Palatul Culturii.
     Alter-Native 26 începe miercuri, 7 noiembrie, la ora 17.00, cu Secretul fericirii, filmul regizorului şi actorului născut la Tîrgu Mureş, Vlad Zamfirescu. Alături de el şi Irina Velcescu, al treilea protagonist al peliculei este un alt târgumureşean, Theo Marton, care anul acesta face parte şi din juriul festivalului. Proiecţia va fi urmată de o discuţie între directorul artistic al Alter-Native, Gáspárik Attila, şi actorul Theo Marton.
     Joi, 8 noiembrie de la ora 22:15, publicul festivalului va avea ocazia să vizioneze Budapest Noir, semnat de regizoarea maghiară Éva Gárdos. Thrillerul din 2017 a câştigat la Hollywood Music In Media Awards premiul pentru cea mai bună muzică originală.
     Vineri, 9 noiembrie, de la ora 18:15, va rula, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureş, Alice T., regizat de Radu Muntean. Vor fi prezenţi la proiecţie regizorul Radu Muntean, coscenaristul Răzvan Rădulescu  şi protagonista filmului, actriţa Andra Guți, care a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno.
     Ziua de sâmbătă, 10 noiembrie, le va fi rezervată filmelor propuse de România şi Ungaria pentru nominalizarea la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar: de la ora 18 va rula „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, iar de la ora 21.00 –  Napszálla/Sunset, al regizorului maghiar Nemes Jeles László.
     În ultima zi festivalului, duminică, 11 noiembrie de la ora 12, urmează să fie proiectat filmul intitulat Aurora Borealis al renumitei regizoare maghiare Márta Mészáros. Filmul prezintă o poveste de familie cu numeroase răsturnări de situație, petrecută pe două planuri temporale. Lungmetrajul tratează cu sensibilitate feminină situațiile dramatice generate de crizele de identitate, rănile nevindecabile cauzate de războaiele unei Europe fărâmițate, vremelnicia, precum și forța eliberatoare a descoperirii minciunilor și secretelor.
     Prețul unui bilet la festival costă 15 lei, iar abonamentul pe cinci zile costă 40 de lei.
(29.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternative 2018, alternative 26, festival de film de scurtmetraj tirgu mures, filme romanesti, secretul fericirii film

Opinii: