REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLiceenii susțin cinematografele


     Liceenii coordonatori de Cluburi de film documentar One World Romania la Şcoală au iniţiat o campanie de susţinere pentru cinematografele închise şi cele în pericol.
     Prin fotografii și mesaje, zeci de elevi din țară și-au exprimat solidaritatea cu Constantin Curelea, directorul (fostului) cinematograf Sebastian Papaiani. Ei cer revizuirea deciziei de închidere a cinematografelor. Printre mesajele lor se regăsesc: „STOP falimentului culturii!” și „Filmele ne deschid mintea. Voi închideți cinematografele.”
     Săptămâna trecută au fost închise 5 cinematografe din ţară: Sebastian Papaiani  (Pitești), Modern (Craiova), Republica (Iași), Dacia (Baia Mare și Central (Brăila), iar angajații au intrat în șomaj tehnic. Din cele peste 400 de cinematografe active în 1990, astăzi mai funcţionează doar 8, fiind subordonate RADEF Romania Film.
     Roxana Caia, elevă din București spune: „Mă număr printre coordonatorii de cluburi One World Romania la Școală și asta mă face fericită din mai multe motive, printre care și faptul că se lasă cu manifest. Vrem să fie revizuită decizia de închidere a cinematografelor independente. Vrem să se investească în dezvoltarea lor, în readucerea la viață a cinematografelor din afara mall-urilor.”
     Câteva sute de kilometri mai la nord, Diana Smeu are altă perspectivă: „Adolescenții de astăzi din Bacău nu au crescut cu cinematograf în oraș. Mi se pare că li s-a făcut o mare nedreptate, fiind absolut bombardați de mainstream-ul hollywoodian și neavând cum să crească alternativ, cu filme pe care le-am numi bune, care din păcate, dar și din fericire, se văd numai la cinematografe. Important este ca fiecare dintre noi să luam atitudine și să contribuim la mișcarea care vrea să schimbe multa nedreptate care ni se face în fiecare zi și pe care nu mai suportăm să o simțim prin preajmă. Întrebarea rămâne: Unde vrem să respirăm? În sau la porțile cinematografului?”.
     Detalii: Facebook
(25.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub one world, liceeni, one world romania la scoala, radef romania film

Opinii: