REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Oradea (3-4 noiembrie)


     În zilele de 3 și 4 noiembrie 2018 va avea loc la Oradea prima ediție a festivalului Les Films de Cannes à Oradea – ediție locală a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Proiectiile vor avea loc la Teatrul Regina Maria si vor fi introduse de profesorul și criticul de film, Doru Pop.
     Oradea devine astfel cel de al optulea oraș din România în care au loc proiecții Les Films de Cannes după București, Timișoara, Iași, Cluj, Suceava, Arad, Brașov sau Sibiu.
     Programul include filmele recompensate anul acesta la Cannes cu premiile cele mai râvnite: Palme d’Or, Camera d’Or sau premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiție.
     Shoplifters i-a adus regizorului japonez Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea nominalizare a acestuia în selecția oficială de la Cannes, pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.
     În cadrul festivalului orădean va avea loc și o proiectie din secțiunea Avanpremierele Toamnei – ce reunește cele mai apreciate filme românesti care vor avea premiera pe ecrane pâna la sfârșitul anului. Va fi proiectat filmul Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru, primul film românesc turnat în America de Nord.
     Totodată va fi proiectat și singurul film românesc prezent în 2018 într-o secțiune a festivalului de la Cannes, scurt metrajul Albastru și roșu în proportii egale, de Georgiana Moldoveanu, prezent în secțiunea filmelor studentești Cinefondation.
     Sâmbătă în deschiderea festivalului va fi proiectat Paterson, cel mai recent film al regizorului  american Jim Jarmusch. Adam Driver (Star Wars) joacă rolul lui Paterson, un șofer de autobuz, bărbat din clasa muncitoare, care trăiește în orășelul omonim din New Jersey și își încearcă norocul în scrisul de poezie, încurajat de soția sa, jucată de Golshifteh Farahani.
Tot sâmbătă, orădenii vor avea ocazia să vadă alte două filme premiate anul acesta la Cannes: Border  de Ali Abbasi - premiul pentru cel mai bun film al sectiunii Un Certain Regard - si Burning de Lee Chang-Dong premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitie.
     Duminică proiecțiile vor începe cu Lemonade, de Ioana Uricaru (ora 14:00). De la ora 15:00 va fi proiectat Girl, de Lukas Dhont - Caméra d’Or la Cannes 2018 și propunerea Belgiei la premiile Oscar.
     De la ora 17:30 orădenii sunt asteptați la Shoplifters. De la ora 20:00, vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme: în deschidere, scurtmetrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, urmat de Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune cu umor povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el.
     Detalii: www.filmedefestival.ro  
(30.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de film oradea, filme de festival, ioana uricaru, lemonade film, les films de cannes a oradea 2018

Opinii: