REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Les Films de Cannes à Bucarest începe astăzi în București, Timișoara și Arad


     Ediția a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest începe astăzi, 19 octombrie, la Cinema PRO, cu filmul Everybody Knows, în prezența regizorului iranian Asghar Farhadi. Tot astăzi începe și Les Films de Cannes à Timișoara (19-21 octombrie), la Aula Magna a Universității de Vest. Cinefilii timișoreni îl vor avea în prima seară ca invitat special pe regizorul mexican Carlos Reygadas, la premiera filmului său Nuestro Tiempo.
     Les Films de Cannes à Arad se deschide tot astăzi, la Cinema Arta, pentru trei zile. Invitata specială a primei seri este regizoarea Zsófia Szilágyi, cu One Day, filmul său de debut, premiat la Cannes.
     14.000 de bilete s-au vândut în avans pentru Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Băneasa Shopping City Grand Cinema&More și CINETic.
     Din surprizele primelor zile menționăm participarea la festival al regizorului Gaspar Noé. Regizorul revine în România, ca invitat al Les Films de Cannes à Bucarest, pentru a treia oară, și se va întâlni cupublicul pe 21 octombrie, la Cinema PRO,la proiecția filmului Climax, supranumit de criticii de la Variety drept „cea mai recentă incursiune în Iad” a incorigibilului regizor.
     Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră trei expoziții de fotografie. La Cinema PRO publicul va avea ocazia să admire fotografiile de pe covorul roșu de la ediția din acest an a festivalului de la Cannes făcute, de artista Samina Seyed. La Apollo 111, HUB-ul festivalului, vor fi expuse, în cadrul Focus Mexic, fotografii realizate de regizorul Cristian Mungiu la Morelia. Iar la Cinema Muzeul Țăranului vor putea fi descoperite imagini behind the scenes din activitatea regizorului Lucian Pintilie.
     Cele patru filme din prima vineri a festivalului bucureștean vor avea fiecare invitați. Prima proiecție a serii este povestea de dragoste Shéhérazade, de Jean Bernard Marlin. Debutul venit direct din Semaine de la Critique va fi proiectat în prezența regizorului, la Cinema Elvire Popesco. La cinemateca Union, la proiecția din cadrul Focus Mexic, The Untamed, de Amat Escalante, publicul îl poate întâlni pe Manuel Claro, directorul de imagine care a lucrat cu regizorul mexican dar și la ultimele filme ale lui Lars Von Trier.
     În paralel, la Cinema Muzeul Țăranului, cinefilii pot opta pentru începutul Omagiului Pintilie, cu filmul Balanța și documentarul Filmare/Filmage, realizat chiar în timpul filmărilor, în 1992. La proiecție vor fiprezenți producătorul Marin Karmitz, actorii Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Ioan Chelaru și regizorul Gabriel Kosuth. Marin Karmitz va fi întâlnit și duminică, la proiecția filmului său Coup pour coup.
     Gala de deschidere îl aduce pe scena Cinema PRO pe regizorul câștigător de premii Oscar Asghar Farhadi. El va fi revăzut la masterclassul după proiecția filmului A Separation, de sâmbătă, la Elvire Popesco și la introducerea filmului About Elly, de duminică, la Cinemateca Union.
     Sâmbătă, visătorii vor petrece seara la Cinema PRO, cu tinerii din Burning, adaptarea după Haruki Murakami regizată de Lee Chang-dong, care va intra la final prin skype pentru o discuție cu publicul. Zsófia Szilágyi va sosi în București pentru proiecția filmului ei, One Day, despre o mamă în luptă cu ziua care are doar 24 de ore. Tot sâmbătă, la Cinemateca Union va rula Japón, debutul regizorului Carlos Reygadas. Acesta va susține un Q&A la finalul filmului care l-a propulsat direct în topurile criticilor de la Cannes. El va putea fi întâlnit și duminică, la Our Time, cel mai recent film, cu premiera la Veneția toamna aceasta. Our Time/Nuestro Tiempo îl surprinde pe Reygadas în calitate de regizor, scenarist și actor principal, iar alături de el joacă întreaga sa familie. Regizorul și soția sa, editoarea și actrița Natalia Lopez vor fi prezenți la proiecția urmată de masterclass.
     Les Films de Cannes à Bucarest invită spectatorii să își rezerve din timp locul la filmele și discuțiile care îi interesează, iar serile,după proiecții, ei sunt așteptați la un pahar de vin, la Apollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) să povestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma. Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Susținut de: BRD - Groupe Société Générale Ediția a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francezdin Bucureşti. Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN SARA,CREDIDAM. Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina. Văzut de: Radio Guerrilla Parteneri media: TVR,Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Detalii: filmedefestival.ro / facebook
 

 
(19.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, gaspar noe, integrala lucian pintilie 2018, les films de cannes a bucarest 2018

Opinii: