REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à  Bucarest 2015


     Festivalul inițiat de Cristian Mungiu a ajuns la a șasea ediție și a devenit o instituție culturală. Nu numai în București. Ideea lui Mungiu, susținută de Therry Frémaux, delegat general al Festivalului de la Cannes, a fost preluată și în alte capitale ale lumii.
     Les Films de Cannes à  Bucarest oferă posibilitatea de a vedea producții europene premiate, dar și întâlnirea cu cineaștii care le-au realizat. Anul acesta, Jacques Audiard, regizorul cu Palme d’Or 2015 pentru Dheepan, a susținut un masterclass pentru studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”. Emmanuelle Bercot a fost prezentă la proiecția din seara de gală a filmului pe care l-a regizat, La Tète Haute.
Și la ediția din acest an au fost lansate teme importante de dezbatere:  „Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm?” și „Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme?”. 
     Ca în fiecare an, filmele românești selectate la Cannes în diferite secțiuni au fost prezentate în cadrul unor evenimente speciale. Scurtmetrajele din selecția Romanian Short Waves au fost proiectate în prezența regizorilor. Andrei Crețulescu a participat la vizionarea primelor sale trei scurtmetraje, Bad Penny, Kowalski și Ramona, ultimul primind anul acesta Premiul Canal + la Cannes.  
O proiecție în prezența echipei a fost organizată pentru Un etaj mai jos, filmul regizat de Radu Muntean, selectat în cadrul secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2015.
Cristian Mungiu și Thierry Frémaux l-au prezentat pe Corneliu Porumboiu, premiat cu Un Certain Talent pentru Comoara. Înaintea lungmetrajului, a fost proiectat un fragment din documentarul care a precedat și inspirat scenariul pentru ficțiune.
Ultima seară a fost o tratație specială pntru cinefili. Thierry Frémaux, delegat general al Festivalului de la Cannes și director al Institutului Lumière din Lyon, a prezentat și comentat o selecție alcătuită de el din primele filme realizate de frații Lumière.  
Imagine: Dan Țuculescu
 

Cuvinte cheie: comoara film, corneliu porumboiu, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2015, romanian short waves 2015, thierry fremaux, un etaj mai jos film

Opinii: