REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Lansarea campaniei „Arhivele sunt vii”, în cadrul One World Romania


     Duminică, 18 martie, la ora 13.00, Asociația Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv va lansa la Rezidența BRD Scena9 din București, în cadrul secțiunii „Memoria arhivelor de film“ a Festivalului One World Romania, campania „Arhivele sunt vii”,  destinată creșterii interesului - al cineaștilor ca și al spectatorilor - pentru revitalizarea și introducerea în circuitul public a arhivelor audio-vizuale din România.
     De la found footage sau rarele (dar cu atât mai importantelor) „filme de familie“ ale perioadei comuniste la filmele cineclubiștilor din aceeași perioadă și de la peliculele caselor de producție sau studiourilor oficiale la cele ocazionale ale miriadelor de mici televiziuni locale private din epoca tranziției, arhivele audio-vizuale sunt păstrătoarele involuntare ale unei întregi moșteniri culturale, sociale și istorice, prea puțin cunoscute sau apreciate la adevărata lor valoare.
     România nu are o politică adecvată de conservare, promovare și punere în valoare a arhivelor audio-vizuale, dincolo de filmele produse în regim oficial și conservate de Arhiva Națională de Filme (ANF), a căror circulație este oricum limitată. Subfinanțarea ANF se adaugă la lipsa de interes instituțional pentru patrimoniul de imagine în mișcare din țara noastră, iar publicul știe prea puține lucruri despre acest „depozit de memorie“ în care stă înscris trecutul nostru mai mult sau mai puțin recent. Asociația Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv își propune, prin această campanie și alte acțiuni, o încercare de conștientizare a faptului că arhivele sunt o sursă inegalabilă și sensibilă de înțelegere a lumii noastre.
     Campania CineActiv cuprinde un număr de șapte filme scurte realizate de cineaștii Nora Agapi, Cristina Haneș, Dragoș Hanciu, Radu Jude, Monica Lăzurean-Gorgan, Alina Manolache, Andra Popescu, pornind de la materiale aflate în Arhiva Națională de Filme și Cineama/Arhiva Națională a Cinecluburilor și Realizatorilor Neprofesioniști de Film din România, în colecția personală a fotografului Ioan-Matei Agapi și alte arhive de familie. Relevante ca demers artistic, aceste filme sunt, în același timp, o declarație de dragoste și un apel pasionat întru recunoașterea importanței arhivelor și recuperarea memoriei lor.
     Lansarea campaniei va fi urmată de evenimentele One World dedicate arhivelor de film: de la ora 14.00, „Jocul cu arhivele“, o întâlnire cu cineaștii Bill Morrison, Peter Forgács și Dana Bunescu, iar de la ora 16.00, „Arhivele de film ale fostului bloc comunist“, o dezbatere cu Oksana Sarkisova, Stefanie Eckert, Michael Loebenstein și Mihai Fulger. Intrarea la lansare și discuții este liberă.
     Înființată la finalul anului 2017, CineActiv reunește profesioniști din filmul românesc, de la regizori la critici de cinema, interesați de o reformă reală a domeniului în România. Campania „Arhivele sunt vii” este prima acțiune publică a asociației și ea va continua, de-a lungul anului 2018, la nivel național, în contextul altor festivaluri sau evenimente de film.
(15.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhiva de film, arhiva nationala a cinecluburilor, asociatia cineactiv, cineama.ro, one world romania 2018

Opinii: