REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Katalin Varga”, de Peter Strickland, pe cinepub.ro


     Cinepub ne face cadou o bijuterie cinematografică, pe nedrept prea puțin cunoscută de publicul larg. Katalin Varga (2009) reprezintă debutul regizorului Peter Strickland, cineast britanic anonim până la premiera primului său lung metraj, o producție independentă finanțată din buzunarul  propriu, cu post-producție salvată în ultimul moment de regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, care l-a întîlnit pe Strickland la o sesiune de work in progress a TIFF (Transylvania International Film Festival). O întâlnire norocoasă pentru ambii cineaști, soldată cu un Urs de Argint la Berlin atât pentru film, cât și pentru co-producătorul român, Libra Film.
     Filmul spune povestea lui Katalin, unguroaică dintr-un mic sat  din Transilvania, alungată din casă împreună cu fiul ei Orbán când soțul lui Katalin află că acesta nu e copilul său. Din dorință de răzbunare, femeia pleacă în căutarea violatorului.
     Stabilit în Ungaria, Strickland era un paria în UK. Pentru că nu putea fi profet în propria-i țară, regizorul aspirant, profesor la Budapesta pe atunci, a reușit să-și finanțeze și să-și producă singur debutul, în Estul Europei, cu foarte puțini bani și doar două săptămâni de filmare la dispoziție. ”Statutul de outsider este tema principală a filmului, dar totodată și una personală.  Totul despre acest film este despre a fi un outsider. Personajul Katalin, statutul meu de englez și faptul că ne aflăm în afara industriei cinematografice luptând să facem ceva cu propriile nostre condiții. Acea energie - și uneori disperarea – există în film și sunt mândru că am putut împărtăși asta”, spune Strickland. 
     Debutul lui regizoral a fost primit cu elogii. Criticii de film de la The Guardian au considerat că lungmetrajul este unul dintre cele mai bune filme de debut ale anului, o poveste lentă, și profund dostoievskiană, despre violență și răzbunare filmată într-un sat românesc, iar pentru Jonathan Romney de la The Independent, filmul lui Peter Strickland este un film puternic, neliniștitor, cu accente gotice, în care tensiunea crește treptat până la declanșarea unei tragedii inexorabile.
     ”La ieșirea din sala de premieră de la TIFF eram încremenit de emoție. Întîlnirea cu Hilda Peter - fascinantă, misterioasă, senzuală – și cu o Transilvanie atemporală care nu avea nimic de-a face cu ceea ce numeam ”cinema românesc” -  mi-a bucurat seara de primăvară rece la Cluj. Am regăsit o superbă versiune din secuime a Vitoriei Lipan, într-un road movie cu dominante de roșu și negru justificate de temă, un ”Baltagul” maghiar care ascundea sub austeritatea-i transilvană, pasiune meridională, vulcanică. După doar doi ani priveam cu jind în raftul unei librării din Londra ediția Artificial Eye a filmului și nu puteam decât să visez să aduc cândva, pe cinepub.ro, unul dintre filmele mele preferate. Niciodată însă nu e prea târziu și iată că visul se împlinește, după un deceniu de la lansarea filmului în săli. Le mulțumesc lui Tudor Giurgiu și colegilor de la Libra Film pentru această bucurie cinefilă pe care o împărtășim astăzi cu voi! (Lucian Georgescu, cinepub.ro)
     Katalin Varga a fost nominalizat la Premiile Gopo 2010 la șapte categorii: cel mai bun film de lungmetraj, cea mai bună actriță într-un rol principal (Hilda Péter), cel mai bun actor într-un rol secundar (Tibor Pálffy), cea mai bună imagine (Márk Györi), cel mai bun montaj (Mátyás Fekete), cel mai bun sunet (György Kovács, Gábor Erdélyi și Tamás Székely) și cea mai bună muzică originală (Steven Stapleton și Geoff Cox) și a obținut Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, acordat actriței Hilda Péter.
     Pentru interpretarea sa de excepție, actrița Hilda Péter a obținut în anul 2009 Premiul de interpretare feminină al UCIN. Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru contribuție artistică deosebită în sound design (György Kovács, Gábor Erdély și Tamás Székely) la Berlinală, „Descoperirea europeană a anului” la Premiile Academiei Europene de Film în 2009 și Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune la Festivalul Internațional RiverRun din SUA în 2010. Hilda Péter a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare la cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Film de la Bruxelles și Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film Golden Orange din Antalya.
(9.04.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: hilda peter, katalin varga film, libra film productions, peter strickland

Opinii: