REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Joi la One World Romania 12


     Proiecțiile și evenimentele speciale One World Romania continuă joi, 21 martie, cu seria documentarelor din Competiție, Retrospectiva Michel Khleifi, Marcajele lui Ian Buruma și Made in Romania. Spațiile în care vor avea loc sunt Cinemateca Eforie, Union, POINT, Cinema Elvire Popesco și Pavilion 32 – Institutul Goethe.
     De la ora 18:00, la POINT, are loc dezbatearea pe tema principală a festivalului –„Abrogarea articolului 200 – Scoaterea homosexualității din Codul Penal. Povești din anii ’90”, la care participă Florin Buhuceanu și Péter Eckstein-Kovács. Cu această ocazie, vom vedea în premieră materiale filmate din arhiva organizației ACCEPT.
     Din secțiunea „Marcajele lui Ian Buruma”, puteți vedea de la ora 20:30, la POINT, documentarul Terminus (1961), iar după proiecție va avea loc o ultimă discuție în cadrul festivalului cu Ian Buruma, despre viața și cariera sa.
     Cineastul palestinian Michel Khleifi prezintă astăzi de la ora 20:30, la Cinemateca Union, documentarul său Psalmul pietrelor (proiectat împreună cu scurtmetrajul Elefantul alb). Cu mult timp în urmă, la Ierusalim, cei doi protagoniști din Psalmul pietrelor au trăit o pasională poveste de dragoste. Opunându-se, însă, ocupației israeliene, el a fost condamnat la închisoare pe viață, iar ea a fugit în Statele Unite, departe de întreaga familie. Acțiunea filmului începe cu 15 ani mai târziu, în momentul în care bărbatul e în cele din urmă eliberat și ajunge să lucreze pentru o organizație agricolă, încercând, între timp, să scrie despre ocupația militară. Femeia revine cu o bursă din America, pentru a studia semnificația sacrificiului în societatea palestiniană. Cei doi se reîntâlnesc în timpul Intifadei din teritoriile aflate sub ocupație și își reiau relația, înconjurați, în continuare, de la fel de multă violență. După proiecție va avea loc o discuție cu Michel Khleifi.
     Un alt eveniment special în această seară este proiecția documentarului realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu - Distanța dintre mine și mine – programată de la ora 20:30 la Cinemateca Eforie. Proiecția va fi urmată de o seară de poezie dedicată Ninei Cassian, în cadrul căreia vor recita poezii Svetlana Cârstean, Angela Marinescu și Teona Galgoțiu.
     Printre alte recomandări ale zilei sunt următoarele filme: Divizarea (18.00 | Cinemateca Union), Timebox (18.30 | Cinemateca Eforie) și Până la ivirea zorilor (20.30 | Cinema Elvire Popescu).
     Detalii: www.festival-oneworld.ro 
(21.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: abrogarea articolului 200, distanta dintre mine si mine film, ian buruma, one world romania 2019, timebox film

Opinii: