REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Izolați în România”, proiectat la Cinema Muzeul Țăranului


     Muzeul Național al Țăranului Român proiectează luni, 10 iulie 2017, de la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, episoadele 9 și 12 din serialul Izolați în România. Realizatorul Dite Dinesz și cameramanul Marius Danci vor fi prezenți la discuții. Intrarea este liberă.
    În Alba – episodul 9, realizatorii ajung în munții de deasupra Cheilor Râmeților, unde pădurea ia locul oamenilor. Case aflate la distanțe mari una de alta, în care mai locuiesc doar bătrâni. Un singur om le mai calcă pragul, cu vești bune sau rele: poștașul din Râmeți, pe cal și cu tolba în spate.  
     În episodul 12 – Maramureș, echipa ajunge la granița cu Ucraina, în cătune la care se poate ajunge doar pe jos. Cornățea e cătunul cu școală, fără magazin și în loc de drum, o potecă de o oră. Învățătoarea străbate poteca în fiecare zi singură și chiar dacă se teme, mai ales toamna și iarna, e convinsă că, la fel ca și celelalte învățătoare care au fost aici, nu va păți nimic rău. Copiii învață aici până în clasa a IV-a, după care merg în fiecare zi pe jos, câte o oră, până la școala din Cvasnița. Foarte puțini dintre ei mai ajung la liceul din Poieni de sub Munte. De aceea, cei mai mulți tineri sunt plecați la muncă în străinătate, iar în Cornățea mai întâlnești mame care au rămas acasă cu cei mici și bătrâni.
     Izolați în România este un proiect susținut de Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu TVR.
(05.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema muzeul taranului roman, dite dinesz, izolati in romania serial, marius danci, televiziunea romana

Opinii: