REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Invitații Centenarului Filmului Românesc la Roman, Moinești, Onești


     Zilele de 25, 26 și 27 mai au adus la Roman, Moinești și Onești, filme românești și expoziţia de fotografie „România: Evoluţie”, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES, dedicată Centenarului Marii Uniri. Înaintea proiecțiilor de film, în toate cele trei zile, a fost proiectat documentarul România, la 100 de ani, realizat de AGERPRES.
     Pe 25 mai, în Sala de Festivități a Municipiului Roman, a avut loc proiecția filmului Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (regia Andrei Ujică), urmată de o discuție cu politologul Daniel Șandru. „Centenarul este prilejul unui moment de reflecție. Nu e o poveste despre trecut, este o poveste care trebuie să fie despre viitor”, a afirmat acesta.
     Sâmbătă, 26 mai, Caravana a ajuns la Moinești, la Centrul Cultural Lira, acolo unde au fost prezenți profesori, elevi, primari ai comunelor și orașelor din apropiere și oameni de seamă din localitate.
     Filmul 6,9 pe scara Richter (regia Nae Caranfil), proiectat la Moinești, l-a avut ca invitat pe actorul Teodor Corban, care a spus despre regizorul filmului: „Nae Caranfil face film rar, dar cu efect îndelungat. E un Lord pe platoul de filmare. E o bucurie să lucrezi cu el”. La sesiunea de întrebări și răspunsuri, Teodor Corban a menționat că în spatele unui actor este foarte multă muncă. „În 99% din cazuri nu se atinge nimeni de scenariu. Aici a durat vreo 12 ani să se facă filmul, să se obțină bani”, a spus Teodor Corban, menționând că un regizor ține foarte mult la propriul scenariu.
     Duminică, 27 mai, la Onești, a rulat filmul Sunt o babă comunistă, în prezența regizorului Stere Gulea. Regizorul Stere Gulea a povestit despre film, despre cum cartea lui Dan Lungu a ajuns să fie la baza scenariului: „Mi s-a părut un titlu foarte bun, atrăgător. Citind cartea mi-am dat seama că s-ar putea face un film despre o lume, despre care s-a tot vorbit în perioada comunistă. Despre clasa muncitoare, mie mi s-a părut că personajele din filmele românești nu prea aveau de-a face cu oamenii. Nu aveau viața. Erau false.”
     Evenimentele s-au realizat cu sprijinul: Primăriei Municipiului Roman, al deputatului USR de Neamț Iulian Bulai, Primăriei și a Consiliului Local Moinești, Primăriei Municipiului Onești și Bibliotecii „Radu Rosetti” Onești.
     Detalii: www.100filme.ro
(28.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 6.9 pe scara richter film, autobiografia lui nicolae ceausescu film, centenarul filmului romanesc 2018, centenarul filmului romanesc roman, moinesti, onesti, sunt o baba comunista film

Opinii: