REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmHipTrip Film Festival 2016: „Looking for Exits”


     Cea de-a 3-a ediție HipTrip Travel Film Festival s-a desfășurat în perioada 27-30 octombrie 2016, la cele două săli ale Cinematecii Române, Eforie și Union.
     Festivalul a adus publicului bucureștean peste 20 de filme internaționale, majoritatea în premieră pentru România, și a organizat atelierul de producție video „Bucureștiul viu”, susținut de exploratorul și cineastul irlandez Leon McCarron, membru al Royal Geographical Society din Londra și specializat în expediții pe distanțe lungi.
     Printre titlurile de la HipTrip a fost și documentarul Ellen Brennan, femeia-pasăre / Looking for Exits - Conversations with a Wingsuit Artist (Danemarca - Franța, 2015, regia Kristoffer Hegnsvad), al cărui monteur este românul Paul Colcer.
     Ellen Brennan este cea mai bună practicantă a sportului extrem wingsuit flying (zbor într-un costum special cu aripi) din lume. Supranumită „femeia-pasăre”, Brennan se încumetă să se arunce de pe cele mai înalte stânci ale masivului Mont Blanc, unde acest sport este legal și unde locuiește de câțiva ani. Regizorul Kristoffer Hegnsvad declară că momentul în care a văzut-o sărind de pe stâncă, de la 4000 de metri altitudine, a fost cu adevărat fascinant și că Ellen transformă acest sport într-o metaforă vizuală a alegerilor dificile pe care le avem de luat în viața de zi cu zi.
     Dificultatea pe care trebuie să o aducă realizarea unui documentar despre wingsuit flying este ca imaginile să iasă din convenția Youtube, unde sportul este reprezentat exotic ca o sursă de adrenalină, prin filmări din timpul săriturilor. Kristoffer Hegnsvad a ales să reducă numărul filmărilor din unghiuri subiective  și să se concentreze pe relația personajului său cu acest sport, atât prin discuțiile cu ea, cât și prin cadrele lungi care blochează asocierea săriturilor doar cu goana după senzații extreme.
     În seara proiecției Ellen Brennan, femeia-pasăre, AaRC a fost prezent la discuția echipei cu publicul și a realizat interviuri cu regizorul Kristoffer Hegnsvad și monteurul Paul Colcer. De asemenea, am vorbit și cu selecționerul festivalului, Cătălin Olaru, despre filmele pe care le-a ales anul acesta.
 

Paul Colcer, despre Ellen Brennan, femeia-pasăre:
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
(22.11.2016)

Cuvinte cheie: catalin olaru, ellen brennan, hiptrip travel film festival 2016, looking for exits - conversations with a wingsuit artist, paul colcer

Opinii: