REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmICR Tel Aviv aniversează 15 ani de existență cu Festivalul Filmului Românesc


     Festivalul Filmului Românesc în Israel, dedicat aniversării a 15 ani de la înființarea ICR Tel Aviv, a debutat în seara zilei de 11 aprilie 2019, la Cinemateca din Tel Aviv. Filmul de deschidere, Moromeții 2 (regia Stere Gulea), a fost proiectat „cu casa închisă”.
     Invitat de onoare al Festivalului Filmului Românesc în Israel și producător al filmului de deschidere, Moromeți 2, Tudor Giurgiu a participat la o întâlnire cu specialiștii israelieni din industria filmului, organizată și găzduită de ICR Tel Aviv în data de 12 aprilie. Giurgiu a vorbit despre poziția privilegiată de care se bucură în momentul de față cineaștii români, care au acum la dispoziție mijloace financiare mult mai substanțiale și căi mai diversificate de a obține finanțare, în comparație cu anii trecuți. Cineastul român a vorbit despre coproducții, principala modalitate de finanțare aleasă de producătorii români în ultima vreme, menționând Franța, Germania, Olanda și Spania ca principalele țări cu care se colaborează în acest domeniu.
     A fost de asemenea menționată existența unui acord cadru de colaborare pe cinematografie încheiat între România și Israel, care facilitează și susține coproducțiile, în vederea stabilirii unor colaborări bilaterale între creatorii din cele două țări.
     Un alt aspect important al discuției l-a constituit sprijinul acordat de Guvernul României, începând cu 2018, pentru industria cinematografică, ce se constituie într-o schemă anuală de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, cu un buget anual de 50 de milioane de euro, prin care până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film realizate pe teritoriul României pot fi rambursate, în anumite condiții.
     Istoria Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) – cel mai mare festival de gen din România, cu o istorie de peste 18 ani și care anul trecut a fost deschis cu filmul israelian Foxtrot, a fost un alt punct important de discuții. În sesiunea de întrebări și răspunsuri, Tudor Giurgiu a evidențiat avantajele unui festival de mărime medie (comparativ cu festivalurile de categorie A), ce oferă celor prezenți timpul și atmosfera necesare de a comunica, de „ a se conecta” și a pune bazele unor viitoare colaborări.
     Detalii: Institutul Cultural Român
(12.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: institutul cultural roman tel aviv, saptamana filmului romanesc 2019, tudor giurgiu

Opinii: