REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Girl Power (feat. Radu Jude) la Making Waves 2018


     Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul de film românesc din New York începe luni, 26 noiembrie, la Brooklyn Academy of Music cu unul dintre filmele-eveniment ale anului: Nu mă atinge-mă/Touch Me Not, în prezența regizoarei Adina Pintilie. Recompensat cu Ursul de Aur și Premiul pentru debut la Berlinală, acest hibrid curajos de ficțiune și documentar face parte dintr-un program amplu pe care Making Waves îl dedică operelor regizate de femei: de la Moon Hotel Kabul (regia Anca Damian) și Soldații. Poveste din Ferentari  (regia Ivana Mladenović) la documentarele Dacii liberi (regia Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan), Licu, o poveste românească (regia Ana Dumitrescu) și Distanța dintre mine și mine (regia Mona Nicoară și Dana Bunescu). Îmbogățit cu materiale rare de arhivă despre Nina Cassian, acesta din urmă a fost filmat în New York și include ultimul interviu dat de celebra poetă înainte de moartea ei din 2014.
     „Este un an deosebit de puternic pentru filmele românești și suntem încântați că această ediție include o secțiune dedicată femeilor regizor”, declară Gina M. Duncan, vice-președinte BAM Film.
Concentratul de „girl power” de la cea de-a 13-a ediție de Making Waves (a șaptea susținută independent) este dublat de o retrospectivă integrală a lungmetrajelor regizate de Radu Jude, prima de acest fel organizată în Statele Unite: Cea mai fericită fată din lume, Toată lumea din familia noastră, Aferim!, Inimi cicatrizate, Țara moartă și, nu în ultimul rând, proaspătul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. Acesta din urmă este și propunerea României la Oscarul 2019 pentru cel mai bun film străin și va deschide seria proiecțiilor de festival de la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, NY.
     Celor două programe speciale amintite (Women Directors și Director in Focus: Radu Jude) li se adaugă în selecția acestei ediții de Making Waves tradiționala panoramă a celor mai bune filme ale anului – Pororoca (regia Constantin Popescu), Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), Charleston (regia Andrei Creţulescu), Povestea unui pierde-vară (regia Paul Negoescu) și documentarul Ouăle lui Tarzan (regia Alexandru Solomon) – și o inedită conversație despre ficțiune în film și literatură, la care participă Andrei Codrescu, Andrei Crăciun și Carmen Firan, într-o discuție moderată de Corina Șuteu.
     În total 17 filme, prezentate de-a lungul a zece zile în cele două locații-partenere – Brooklyn Academy of Music (BAM) din New York (26 noiembrie – 2 decembrie) și Jacob Burns Film Center (JBFC) din Pleasantville, NY(29 noiembrie – 5 decembrie).
     Ca întotdeauna, proiecțiile festivalului vor fi urmate de întâlnirea publicului cu cineaștii invitați: regizorii Adina Pintilie, Monica Lăzurean-Gorgan, Mona Nicoară, Ivana Mladenović, Alexandru Solomon, Paul Negoescu și directorul de imagine Ana Drăghici. Ada Solomon este invitata specială la Making Waves 2018, ea semnând producția a nu mai puțin de zece filme prezentate la această ediție, dintre care șase au fost realizate împreună cu regizorul Radu Jude, cu care Solomon a dezvoltat un parteneriat creativ de durată.
     The New York Times recomandă Making Waves între cele cinci evenimente de film ale weekend-ului din metropola americană și titrează: „Această serie de la BAM pune accentul pe autori mai noi sau nu îndeajuns de cunoscuți, de la Adina Pintilie, al cărei Touch Me Not a surprins comentatorii de cinema atunci când a primit marele premiu la Berlin, în februarie, până la Radu Jude, al cărui „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este un labirint cu oglinzi, un film care transgresează bariera ecranului, despre o regizoare de teatru (Ioana Iacob) care pune în scenă episodul real al masacrării evreilor români în 1941.”
     Detalii: makingwaves.filmetc.org // www.facebook.com/MakingWavesRO/
(27.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: corina suteu, festival de film românesc new york, filme romanesti, making waves new york, radu jude

Opinii: