REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Gina Patrichi – Fişă aproape personală


Ziua, luna, anul, locul naşterii: 8 martie 1936, Bucureşti.
Visează dintotdeauna să fie actriţă, drept care în copilărie e nelipsită de pe scena Ateneelor populare.
1953: Intră, cu dispensă de vârstă, la Institutul de artă teatrală şi cinematografică, la clasa Aurei Buzescu.
1956: Debut, pe scena teatrului din Galaţi, cu rolul Mariana Pleşoianu din piesa «Nota zero la purtare». La Galaţi joacă aproximativ 40 de roluri, printre care: Lucietta în «Gâlcevile din Chioggia»; Nora în «Nora»; Valia în «Poveste din Irkuţk» (rol cu care obţine premiul II la Decada tinerilor actori, în 1964); Anunzziata în «Umbra»; Liubov Şevţova în «Tânăra gardă»; Miţa Baston în «D'ale carnavalului»; Wanda în «Gaiţele».
1965: Este chemată la Teatrul «Lucia Sturdza Bulandra» pentru rolul Corina din «Jocul de-a vacanţa». În acelaşi an, debutează în film cu Roza din Pădurea spânzuraţilor şi joacă apoi în Procesul alb rolul unei cântăreţe, Ana-Maria.
1966: Este angajată la teatrul «Lucia Sturdza Bulandra» pe a cărui scenă joacă şi azi. Printre rolurile importante: Kitty din «Clipe de viaţă»; Miţa Baston în «D'ale carnavalului»; Portia în «lulius Cesar»; Silvia în «Aceşti nebuni făţarnici»; Madeleine în «Victimele datoriei»; Raymonde în «Puricele în ureche».
1971: Mihu lulian o distribuie în film — Olimpia din Felix şi Otilia.
1972: Mircea Mureşan îi încredinţează rolul Tuţuleasa din Bariera iar Malvina Urşianu rolul Hanna din filmul Trecătoarele iubiri (în curs de realizare).
— N-aţi jucat foarte mult, Gina Patrichi...
— Nu. Dar eu nu mă grăbesc. Am timp...
 
(Cinema nr. 8, august 1972)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: biografie, eva sirbu, gina patrichi

Opinii: