REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Frederick Wiseman, invitat la Astra Film Festival 2016


     Astra Film Festival se va desfășura anul aceasta în perioada 17-23 octombrie, începânând cu proiecția de gală a filmului Sieranevada, regizat de Cristi Puiu, luni, de la ora 18.00, la Sala Thalia (Str. Cetății 3-5) și de la ora 18.30, la Sala Auditorium a ULBS (Facultatea de Medicină).
     Marți, 28 octombrie, Cristi Puiu se va întâlni cu publicul de la ora 18.00, la Salut Bistro (Str. Cetății 13).
     Unul dintre cele cele mai importante evenimente ale ediției AFF 2016 va fi întâlnirea cu regizorul de film documentar Frederick Wiseman, care va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 18.15, la Sala Auditorium. Astra îi dedică regizorului și o secțiune specială, proiectând trei dintre filmele sale: Crazy Horse și Domestic Violence I și II.
     Pe durata festivalului, vor fi proiectate peste 100 din programul oficial, acestea fiind grupate în 18 secțiuni tematice: OutStanDox, Personal/familial/social, Dis-locuire, Doc-Vlog, Trecut recondiționat, Cetățeni ai lumii online, Armânii, Islamul radical la el acasă, Destine în comunism, Povestiri din Urbania, Lumi circumscrise, Întâlniri, Realitate sub acoperire, Mari maeștri/opere recente, Proiecții speciale, Portret Frederick Wiseman, The Future is Now și Astra Film Junior.
     12 profesioniști europeni vor evalua filmele din cele 4 secțiuni competiționale din acest an: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe și Student. Juriul AFF 2016 îi include pe: Alexander Weiss, director artistic al festivalului Filmer A Tout Prix in Brussels, Barbara Orlicz-Szczypula, director de programare al Krakow Film Festival, Claire Aguilar, director de programare la Sheffield Doc/Fest, Cristi Puiu, cineast român, Ileana Bîrsan, critic de film, Julia Teichmann, critic de film din Germania, Martichka Bozhilova, producător la AGITPROP și director al Balkan Documentary Center, Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra, Nick Bradshaw, redactor online la prestigioasa publicație Sight & Sound, editată de British Film Institute, Sara Garcia, director artistic al festivalului Play-Doc din Spania, Veton Nurkollari, director artistic al DokuFest din Kosovo și membru al Parlamentului Cultural European și al Academiei Europene de Film, Vlad Petri, regizor de film documentare și fotograf.
     Programul ediției din 2016 este completat cu o serie de performance-uri muzicale live. Expunerea filmelor din programul Armânii va fi urmată de un concert fabulos de muzică armânească și o reprezentație Mara & Band, marți, 18 octombrie, de la ora 22:00, la Sala Thalia. Trupa Kana Jambe, condusă de Dan Bursuc, va susține un concert live joi, 20 octombrie, de la ora 20:30, la Sala Thalia înainte de proiecția-eveniment a filmului The New Gypsys Kings (regia Liviu Tipuriță). Sâmbătă, 22 octombrie, după Gala de Decernare a Premiilor, Moonlight Breakfast vor urca pe scena Sălii Thalia de la ora 22:00.
     Detalii: Program
(11.10.2016)

Cuvinte cheie: astra film festival 2016, cristi puiu, festival de film documentar sibiu, frederick wiseman

Opinii: