REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Frații Dabija”, documentarul regizat de Cătălin Drăghici, la Montreal World Film Festival


     Frații Dabija a fost selectat la Montreal World Film Festival 2015, unde va fi reprezentat de regizorul Cătălin Drăghici și producătoarea Gabriela Suciu.

     Institutul Cultural Român susține deplasarea regizorului Cǎtǎlin Drǎghici și a producătoarei Gabriela Suciu la Festivalul de la Montreal, în perioada 27 august – 8 septembrie 2015.
     Frații Dabija este primul documentar de lungmetraj al lui Cătălin Drăghici, care l-a produs în regim independent, finanțat integral de Dropia Film. El urmărește trei frați pe parcusul unei singure seri, când se revăd în casa copilăriei. Întâlnirea pare ceva obișnuit, dar pe măsură ce discuția avansează, dezvăluie relațiile lor disfuncționale, provocate de supra-tehnologizare, de consumerism și de accesul ușor la orice formă de divertisment. Cele trei personaje se dovedesc incapabile de a lega o conversație. În spatele unor mici subiecte triviale, întrerupte de sms-uri sau telefoane, descoperim că tatuajele și constituția lor sportivă ascund insecurități și probleme nerezolvate. Dacă în trei legătura familială disfuncțională nu era atȃt de opresivă, cȃnd unul dintre ei trebuie să plece, cei doi rămași la masa din bucătărie nu par să găsească un teren comun, iar problemele din copilărie și certurile neîncheiate ies la suprafață, pentru a le sublinia diferențele tipologice fundamentale.
     Montreal World Film Festival a fost fondat în 1976 cu scopul de a încuraja diversitatea culturală și înțelegerea între națiuni, de a promova filmul actual de pe toate continentele prin stimularea dezvoltării cinematografului de calitate, de a susține realizatori și opere inovatoare, de a încuraja și descoperi noi talente și de a facilita întȃlnirea între profesioniști din industrie din toate colțurile lumii. Montreal World Film Festival este singurul festival de film competitiv din America de Nord recunoscut de FIAPF (International FEDERATION of Film Producers Associations).
     Detalii: Montreal World Film Festival // Institutul Cultural RomânGalerie Foto

Cuvinte cheie: catalin draghici, documentare romanesti, film romanesc la montreal, frații dabija film, gabriela suciu

Opinii: