REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFocus Peru, la festivalul Película 2018


     A treia ediție a festivalului Película - Latin American Experience are loc în perioada 12 - 16 septembrie 2018.
     Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA și este susținut onorific de ambasadele celor 8 țări din America Latină prezente la București: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay și Venezuela. Lor li se alatură Ambasada Franței, Institutul Francez și Institutul Cervantes.
     Invitatul de onoare al acestei ediții este Ambasada Peru. Organizatorii își doresc să promoveze cultura țării, prin intermediul filmelor, al expoziției de pictură pregătite, al gastronomiei sau al muzicii.
     Filmul El Abuelo, regizat de Gustavo Saavedra, va deschide festivalul din acest an, pe 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco. Bunicul (Crisostomo) urmează să împlinească 80 de ani și fiul său, împreună cu cei doi nepoți, îl duc să-și vadă satul natal, Huamachuco, pe care nu l-a mai văzut de 70 de ani.
     Deși distanțele sunt mari, organizatorii au și câțiva invitați speciali din Peru. Enrica Perez este regizor și scenarist. Primul ei lungmetraj, Climas, a fost difuzat la prima ediție Película, iar anul acesta urmează să vedem scurtmetrajul Taxista (joi, 13 septembrie, ora 19.30, la POINT), urmat de un Atelier de Pisco Sour oferit de Ambasada Peru în România. Enrica este unul dintre membri juriului internațional care va selecta Cel mai bun film din Competiția festivalului (COMPI). În prezent ea lucrează la cel de-al doilea lungmetraj.
     De asemenea, realizatorul documentarului Sigo siengo, Javier Corcuera, se va alătura manifestațiilor latino-americane de la București, în data de 15 septembrie 2018. Sigo siendo este un film despre personaje care definesc o țară. Deși filmul vorbește despre muzică și muzicanți, nu este un film muzical, ci mai degrabă o reflecție asupra unor povești personale aparent disparate, dar care se caută permanent una pe alta într-o țară prinsă ea însăși în lupta de a-și defini identitatea: Peru.
     Documentarul Los Ojos del Camino spune povestea unui șaman care vrea să afle ce boală domnește peste omenire, iar acțiunea se petrece în amețitorul ținut al Munților Anzi. Proiecția va avea loc la Institutul Cervantes, pe 13 septembrie.
     Rodencia y el Diente de la Princesa, unul dintre filmele pentru copii din secțiunea NINIPELI va fi proiectat pe 15 septembrie. Ca să-și salveze regatul de rozătoarele care le-au pus gând rău, doi șoricei pleacă pe meleaguri interzise în căutarea cristalului magic despre care legenda spune că va putea readuce liniștea în ținutul de acasă. Tot în categoria NINIPELI are loc și atelierul În zbor prin Peru!, pentru copii între 7-10 ani, ce va avea loc la Mercato Comunale, sâmbătă, 15 septembrie, ora 10.00.
     Ricardo Terrones, artist din regiunea Chepén din Peru și cercetător al perioadei contemporane în care se îmbină elemente din arta vechii civilizații, va avea o expoziție de pictură cu intrare liberă în cadrul festivalului (14-16 septembrie 2018). Vernisajul va avea loc în data de 14 septembrie, ora 17.00, la Gallery).
     Detalii: Película FB
(06.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: enrica perez, focus peru cinema, los ojos del camino film, pelicula latin america film & experience 2018, ricardo terrones

Opinii: